Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Hvad sker der i Ringkøbing-Skjern?

Af Tom Ekeroth, mandag den 13. marts 2017 kl. 12.00

Ringkøbing-Skjern er en ret solid bastion for Venstre. Bortset fra Holmsland havde alle de kommuner, der indgik i sammenlægningen Venstre-borgmestre. Holmsland, hvor den nuværende borgmester Iver Enevoldsen kommer fra, var lokallistestyret. Så egentlig skulle det se meget godt ud for Hans Østergaard, der er valgt til at være Iver Enevoldsens efterfølger i borgmesterkontoret med en af landets smukkeste udsigter.

Men nr. 2 ved opstillingen, han hedder Lennart Qvist, er af en lidt anden mening. Det var kun syv stemmer, der skilte Qvist, som i det lokale dagblads leder er blevet kaldt ”Ringkøbings Kennedy”, fra vinderen. Til Jyllands-Posten siger Qvist:

”Vi har valgt en spidskandidat, men når det kommer til stykket, er det vælgerne, der sammensætter byrådet, og det er byrådet, der vælger borgmesteren. Og hvis det så viser sig, at et flertal i byrådet siger, at de ønsker en lidt anden profil, og nogen kommer og spørger mig, jamen så vil jeg sige, at min lyst stadig er bevaret”.

Hans Østergaard synes ikke, det er sjovt. De lokale partiforeninger har også lidt specielle udmeldinger: I Ringkøbing Venstre, hvor Qvist er opstillet, mener man at det er den med flest stemmer, der skal være borgmester. Formanden for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kommune siger, at Hans Østergaard er partiets borgmesterkandidat, men ”at der kan ske meget på en valgnat”.

Det har han ubestrideligt ret i. Så ud over, at Ringkøbing-Skjern efter valget har en borgerlig borgmester er det svært at forudsige forløbet. Usædvanligt er det, men Ringkøbing-Skjern er landets arealmæssigt største kommune, resultatet af en stor sammenlægning formodentlig med mange forskellige politiske kulturer. I enkelte andre kommuner havde man stadig efter sammenlægningerne en Venstre 1 og Venstre 2-liste.

Man kan konstatere, at det lokale selvstyre stadig udøves på mange forskellige måder. Og det er ubestridelig godt. Man kan også se, at selv om det nogle steder har knebet med at skaffe borgmesterkandidater, så er det i andre kommuner gået ret hårdt til i opstillingen af borgmesterkandidat.

Jeg tror, at man nogle steder ville overveje, at trække ekskluderingskortet, men hvordan man vil reagere er udelukkende en sag for partiforeningerne i Ringkøbing-Skjern. Og sidenhen selvfølgelig for vælgerne i kommunen.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Hvad sker der i Ringkøbing-Skjern? Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger