Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Højsæson for gymnasier

Af Tom Ekeroth, onsdag den 30. maj 2012 kl. 09.25

Det er højsæson for gymnasier. Sidste skoledag for de ældste klasser inden læseferien er netop overstået med både underholdende og underlige ritualer (og ikke et ord om Gl. Hellerup). Og nogenlunde samtidig har næste generation af elever fået at vide, hvilket gymnasium de skal gå på.

Afgørelser, der vækker både glæde og sorg, for et gymnasium er ikke bare et gymnasium. I hvert fald ikke i de store byer. Ud over at være en undervisningsinstitution er de også blevet en livsstil. Personligt synes jeg, at det er lidt sjovt, at det københavnske Rysensteen ligger nummer tre på "hot"-listen.

Flere af mine jævnaldrende gik der (men det er så også pænt mange år siden), og dengang var det nedslidte bygninger inde i slummen, hvor lærere og elever jævnligt mødtes efter skoletid på et værtshus over for Hovedbanegården og delte en flok bajere.

Siden har det gjort turen op sammen med Vesterbro – fra hul til hipt. Rysensteen har et højt karaktergennemsnit, men ikke det højeste. Nummer et på hotlisten er Ørestad Gymnasium, som ligger lavere karaktermæssigt. Så gymnasier vælges på stil, image og attraktion frem for performance.

Er det så et problem? Både ja og nej, men det vil næsten være umuligt at fjerne konkurrencesituationen. Tungere problemer er derimod, at forskellen på karaktergennemsnit varierer fra kommune til kommune i et spænd fra det laveste på 5,4 til det højeste på 7,7, som hører til i Rudersdal.

Det største problem er dog, at bag fest, farver og stor opmærksomhed skjuler sig, at flere og flere af dem, som går i gymnasiet, burde have været et andet sted. At de valgte det for at udskyde valget eller fordi det stadig er trendy. At det havde været langt bedre for dem at indlede voksenlivet på en af de noget oversete erhvervsskoler.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Højsæson for gymnasier Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger