Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Historien ud af skammekrogen

Af Tom Ekeroth, mandag den 3. april 2017 kl. 07.30

Nå, så passerede vi 100-året for salget af De vestindiske Øer. Og mon ikke debatten om undskyldning eller ej er glemt i løbet af ret kort tid. Men tilhængerne af historien som skammekrog vil fortsætte deres søgen efter begivenheder, der burde give dårlig samvittighed.

Nu er jeg enig i, at slavehandelen og plantagedriften var et skamfuldt kapitel i danmarkshistorien, men er skamfuldhed et spørgsmål om antal år fra nutiden eller antal ofre?

Vi brander os jo begejstret på vikingerne, disse smarte tidlige hipstere i deres fantastiske skibe, der turede rundt i verden, hvor de dræbte, plyndrede, voldtog og tog slaver. 

Der såmænd nok der kunne skabe skamfuldhed:

De hekseprocesser med efterfølgende henrettelser, som vi simulerer i festligt lag til Sankt Hans.

Eller Valdemar Atterdags massakre på bønder ved Visby.

Det er så bare flere år siden…

Jeg kan huske populære historiebøger fra sidst i 70’erne, hvor bønderne var skildret som stovte, kloge, men evigt undertrykte folk, mens konger og adel var nogle degenererede tosser (det var der selvfølgelig en del, der var). Og jeg er inderligt imod historieundervisning eller historieskrivning med en bestemt hensigt. Til at fremme den dårlige samvittighed for eksempel.

Historie er meget andet, den er et forsøg på at komme nærmere en sandhed, og noget man kan lære af, blive grebet af, men den er også farverig, fantastisk og selvfølgelig underholdende.

Også er vi tilbage ved trekanthandelen, et fantastisk drama med store kontraster. Smukke palæer og guldalderkunst bygget på ekstrem udnyttelse af mennesker, begavet konversation i saloner og blodigt slid under den ubarmhjertige sol, mod og ondskab.

Jeg er uenig med dem, der mener, at man har ”hemmeligholdt” denne del af danmarkshistorien (men synes desværre, at det ser ud som HELE danmarkshistorien er hemmelig for flere og flere danskere).

Så gerne mere undervisning, flere bøger, museer, en tv-serie. Men ikke i den dårlige samvittigheds tjeneste.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Historien ud af skammekrogen Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger