Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Historien er for god til at bruge som bodsøvelse

Af Tom Ekeroth, torsdag den 18. juni 2020 kl. 10.30

I Politiken foreslog en klummeskribent, at Frederic de Conincks Vej i Rudersdal Kommune skulle omdøbes, fordi den hollandskfødte rigmand var slavehandler. Det skabte øjeblikkelig en voldsom debat. Ruderdals borgmester Jens Ive sagde fornuftigt nej til ønsket om gendåb af vejen.

I sidste uge indviedes i Sagnlandet i Lejre en stor flot kopi af en vikingehal. Vi elsker jo vikingetiden, både turistbranchen og formodentlig de fleste danskere, men ret beset var de en flok mordere, røvere, slavehandlere etc. Burde vi så ikke også lægge afstand til dem? Nej, selvfølgelig ikke. Historien er for god og spændende til at bruge som bodsøvelse, selvfølgelig skal den ikke idylliseres, men det synes jeg nu heller ikke, moderne historieskrivning gør.

Nu tror jeg ikke flertallet af danskere overhovedet ved hvem de Coninck var eller Schimmelmann for dens sags skyld. Og finder man en vej som kan opkaldes efter en af de vestindiske oprørere, så er det fint, men det vil nok gå hen over hovedet på flertallet af befolkningen.

Langt vigtigere end den lidt akademiske historieskrivning er det at få gjort noget ved den racisme, som reelt findes i Danmark. Ikke i det officielle Danmark, som opfører sig godt, men hos nogen danskere. Det er grimt og trist, når man læser historier om fx børn, der bliver kaldt frygtelige ting af voksne i alle aldre. Det skal vi gribe ind over for, hvis vi oplever det. Vi kan ikke bare læne os tilbage og trøst os med, at andre er meget værre. Eller tro at det hjælper, hvis vi døber en vej om.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Historien er for god til at bruge som bodsøvelse Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger