Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Hele den syriske debat

Af Tom Ekeroth, mandag den 12. juni 2017 kl. 10.30

Det lignede en drøm: En masse flygtninge fra Syrien er på vej til Danmark. De er højtuddannede, også kvinderne. Så de skal stort set lige lære sproget, så kan de integreres og samtidig løser de den mangel på arbejdskraft, som er ved at blive synligt mens finanskrisen så småt klinger af.

Jeg er ikke i stand til at finde ud af hvordan forestillingen opstod. Var det ren ønsketænkning med en ide om at det ligesom de ungarske flygtninge for mange år siden var eliten: Læger, advokater og ingeniører, der var på flugt? 

Nu viser en undersøgelse fra Rockwoolfonden, hvis integritet nærmest er størrelse på Højesterets, at sådan er det ikke:

Syrerne, der er den klart største gruppe af asylmodtagere de seneste år, ankommer til Danmark med ganske lidt uddannelse som bagage. To ud af tre af syriske flygtninge i Danmark har således en folkeskole som højeste afsluttede uddannelse – blot tre procent har en lang videregående uddannelse.

Det har udløst en heftig debat om hvem, der sagde hvad om syrernes uddannelsesniveau. Peter Skaarup (DF) skriver på Facebook:

"Nu viser det sig, at ”eksperterne” tog fejl. Syrerne er generelt dårligt uddannede. Pinligt for ”eksperterne” – og pinligt for de medier, der kritikløst videregav forkerte oplysninger. Vær venlig at hæve standarden, så den danske befolkning kan få sandheden at vide om flygtningestrømmen."

Mon ikke et af de medier, som Skaarup tænker på kan være Politiken. Avisen, der vel i øjeblikket puster ud efter første angrebsbølge mod Inger Støjberg, bringer et debatindlæg (og det tjener den til ære, for det er ikke venligt). Heri står blandt andet:

"Hvornår i himlens navn er det blevet i orden at bortgifte 16-årige piger? I den foreliggende sag får Politikens journalister det til at lyde som de to yngre mennesker, den ene væsentligt yngre end den anden, frit og frejdigt har mødt hinanden på Tinder eller i Kødbyen og er at ligne med Romeo og Julie".

Steffen Jacobsen hedder skribenten. Udover at være overlæge, dr.med. er han også en særdeles velskrivende og – sælgende krmiforfatter. Han fortsætter sit debatindlæg med en opfordring til Politikens journalister om at komme ud i virkeligheden:

"Og måske vinkle deres historier på tværs af det komplet forudsigelige og følgagtige i henhold til avisens redaktionelle linje. Det ville i det mindste genskabe en tyndt påklædt illusion om journalistisk integritet, ambition og balance."

To ønsker om sandhed. Men jeg tror ikke man skal forvente sig for meget i den syriske debat, ligesom det at lytte til modstandernes argument næppe heller kommer i høj kurs med det samme.

Og så tilbage til syrernes uddannelsesniveau. Det er så sådan det er, og der er kun at fortsætte det lange seje træk med integration med beskæftigelse som det klare omdrejningspunkt. Og heldigvis er det kommunernes ansvar, så det skal nok gå godt.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Hele den syriske debat Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger