Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Grønlandsk marmor og gode viljer

Af Tom Ekeroth, mandag den 18. maj 2015 kl. 08.00

Den københavnske bydel Christianshavn har et torv: En metrostation, en pølsevogn, en blomsterhandler, cykelstativer, busstoppested og tre skulpturer af grønlandsk folkeliv en gang for længe siden. Dem vender jeg tilbage til.

Selv om bydelen er både spændende og et godt sted at bo, er selve torvet langt fra drømmen om den italienske piazza. Derfor blev det fornylig udsat for en forskønnelse. Det mest markante ved den er, at man har placeret en del store blokke af grønlandsk marmor. De kan bruges som bænk og har en fortid ved grønlandssejladsen, som udgik fra Christianshavn. Blokkene blev brugt som ballast og bagefter som opfyldningsmateriale.

De er flotte og matcher de tre grønlandske skulpturer som er ren etnografi. Men de gør ikke rigtig noget for de grønlændere, som er torvets mest trofaste brugere. En markant udsat gruppe med et synligt og massivt misbrug.

Christianhavn har som andre bydele i København været gennem det man på engelsk kalder gentryfication, et indtægtsmæssigt kvarterløft, som også betyder udskiftning af borgerne. Den dyreste lejlighed i området koster i øjeblikket 16 millioner.

Det er ikke fordi jeg tror, at folk er uden empati, fordi de kan lægge 16 millioner for en bopæl, men man kan nøgternt konstatere, at der er meget længere mellem beboerne i al almindelighed og de udsatte end dengang, bydelen var et slidt arbejderklasseområde. Udviklingen er ikke usædvanlig og rejser spørgsmålet om, hvad skal der egentlig blive af de fattige, de fulde og de larmende, når et byområde bliver opgraderet?

Det kan betale sig at bruge penge på de udsatte, men selv om forskønnelsen af det lille torv er udtryk for de gode viljer, kommer der dybest set ikke rigtig noget ud af det. Hverken for de almindelige borgere eller for de udsatte.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Grønlandsk marmor og gode viljer Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger