Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Frygt for berøring

Af Tom Ekeroth, onsdag den 29. august 2018 kl. 08.00

Engang beundrede og misundte vi svenskerne: De vandt over os i fodbold igen og igen, de producerede gode biler, flere mærker endda og flyvemaskiner, de havde Astrid Lindgren, fyldte vort hjem med møbler, de havde store instruktører, der lavede store film og så havde de svensk frisind – det var noget de store instruktører også stod for.

Men længslen efter Sverige, som Benny Andersens Svante udtrykte, er stilnet noget af. Der er næppe større misundelse i Danmark over det kommende valg, hvor Sverigedemokraterne har udsigt til at blive det næststørste parti med op mod en fjerdedel af stemmerne. Men uden udsigt til at blive brugt til noget, for de øvre partier i Sverige lider mildest talt af frygt for berøring over for det nationalistiske parti. Faktisk vil man helst stadig forsøge at tie det ihjel, selv om næsehornet fylder godt i rummet.

Sveriges fortid som krigernation varede længere end den danske, landet har aldrig haft et 1864, har ikke oplevet en besættelse heller ikke et retsopgør, de svenske nynazister og grupperinger på den yderste højrefløj virker farligere end de danske.

Omvendt er der i Sverige en langt voldsommere ghettoproblematik – det kalder man det ikke – men det er der jo med områder, hvor politiet ikke kommer og med voldsomme opgør mellem forskellige grupperinger og i hvert fald i Malmö en stigende antisemitisme.

Det svenske valg er også et kommunalvalg, hvor Sverigedemokraterne også står stærkt. To af Danske Kommuners journalister tog til Sölvesborg, en lille, ret fredelig by og kommune i Blekinge, for at undersøge stemningen omkring kommunalvalget i Sverige. Og hvorfor lige der? Sölvesborg er Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkessons hjemby.

Læs med i denne uge i Danske Kommuner om partiet, de andre ikke vil lege med.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Frygt for berøring Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger