Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Fredericiamodellen

Af Tom Ekeroth, onsdag den 17. marts 2021 kl. 10.30

Jacob Bjerregaard indtog Fredericia med ambitionen om at rydde op efter Thomas Banke, Venstres unge vidunderdreng, der desværre havde et solidt misbrug. Nu er også Bjerregaard væk, og har efterladt Fredericia med noget, der nærmest kan karakteriseres som ”roderi med rod på”.

Der er såmænd nok at tage af: Borgere der måtte se sig overhalet i kapløbet om en attraktiv grund, en hustru, der fik et attraktivt job med lidt hjælp af borgmesteren, rygter om et interessant forhold til kommunaldirektøren etc.

Knap så omtalt er den specielle fredericiamodel for politisk ledelse, som den afgåede borgmester indførte, den der på udenlandsk hedder ”management by fear”. Eller sagt med tal: Der forsvandt 20 topchefer i Bjerregaards regeringstid. 16 af dem fortæller til TV SYD om et rædselsfuldt arbejdsmiljø og en meget usædvanlig topstyring:

”Jeg sagde op, for jeg ikke ville finde mig i Jacobs facon. Det var ellers en fantastisk arbejdsplads, men det ændrede sig, da han kom ind ad døren. Han havde ingen tillid til folk og indførte en topstyring, så det ikke længere var rart at gå på arbejde”, siger en af cheferne til TV SYD. En anden fortalte:

”Han talte virkelig grimt til folk og brød sig ikke om modargumenter. Kritikere blev kørt ud på et sidespor, og han skældte folk ud foran deres kolleger. Derfor er der arbejdsopgaver, som kunne være løst bedre. Det førte også til begrænset interesse for at søge job i Fredericia”.

Man kan ikke andet end føle lidt med den nye borgmester Steen Wrist Ørts (S), der nu er i gang med at bringe orden i rodet. Sagen er selvfølgelig ærgerlig i et valgår, men den er også så sjælden, at den næppe kommer til at skade kommunalvalget.

I Fredericia håbede de på, at Bjerregaard ville blive hentet ind som minister, og muligvis var han en dygtig politiker. I dag er hans chancer for et politisk comeback formodentlig lige så sandsynlige som Woody Allens chancer for at lave nye film.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Fredericiamodellen Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger