Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Forbrydelser og faktaresistens

Af Tom Ekeroth, tirsdag den 8. december 2020 kl. 10.30

Black Lives Matter er en god og nødvendig bevægelse. Desværre er dens danske talsperson Bwalya Sørensen ved at give den et ualmindeligt dårligt omdømme i Danmark: Højtråbende, argumentresistent tumlede hun ind i retssagen på Bornholm, hvor hun helt blottet for empati overså bornholmernes fornemmelse for sagen og den afdødes venners følelser.

Det er forståeligt, at de amerikanske medier, der har interesseret sig for sagen, ikke har en dybere indsigt i det danske retssystem, at det er en væsentlig del af danske demokrati, at domstolene er uafhængige. Det er derimod lidt bekymrende, at en dansk politiker som Rosa Lund (EL) går ind og vil blande sig i efterforskningen og retssagen.

Det er et grundlæggende princup, at man i Danmark ikke kan dømmes, hvis anklagemyndigheden ikke kan løfte bevisbyrden. Det som nogen udlægger som beviser: kluntet udført tatovering og et knæ på halsen (som ikke var drabsmåden) er så spinkelt, at enhver forsvarer ville kunne feje det af bordet.

Hvis tatoveringer generelt skal til at indgå som bevismateriale, så får politiet voldsomt travlt. Og drabsmåden? Desværre er det jo sådan, at, man i USA vil kunne finde samtlige tænkelige drabsmåder anvendt mod afroamerikanerne.

En aktivist og kaospilot, som stadig mener, at drabet var racistisk motiveret, skriver ifølge DR:

”Såfremt ofret begik voldtægten (mod de to brødres mor, red.) er mit spørgsmål: Ville ofret også være slået brutalt ihjel, hvis ofret var hvid?”

Svaret på det hypotetiske spørgsmål er: Ja, sandsynligvis. De dømte brødre er mildest talt psykisk udfordrede med en baggrund og en afstumpethed, som næppe ville holde dem tilbage.

Tilbage står stadig en frygtelig tragedie. Diverse sølvpapirhatte vil formodentlig stadig forsøge at lukrere på den. De er alligevel uden for pædagogisk rækkevidde. Men når den næste dom er klar, så må i hvert fald politikere acceptere den. Der er en underlig udkantstænkning at mene, at de Bornholmske myndigheder, det bornholmske samfund ikke selv kan tage vare på sig selv og sine problemer.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Forbrydelser og faktaresistens Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger