Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

For billig tur i hegnet

Af Tom Ekeroth, mandag den 16. april 2012 kl. 08.30

Danske unge drikker sig i hegnet. Og selv om det tilsyneladende er lidt for nedadgående, holder rekorderne i forhold til resten af Europa stadig.

Man siger nok, at de unge drikker, men hvorfor gør de det så? Det er der en række sammensatte grunde til. De drikker sig mod til. De gør det, fordi de tror, andre unge gør det.

Selvfølgelig også fordi såkaldt voksne danskere gør det. Mens det i Middelhavslandene er skadeligt for ens omdømme –  det ”at gøre en god figur”  – så prøv at se, hvordan såkaldt pæne folk tumler rundt en almindelig weekend. Og ikke kun i julesæsonen...

Så gør de unge det også, fordi de økonomisk kan det. Engang lettede charterrejsernes yndlingsfly Caravellen tungt lastet af flasker og landede med en promille på 2+ hos alle andre end piloterne (forhåbentlig). Dengang var druk på hjemmebane dyrt, det er det ikke mere.

Det er ellers her det nytter noget at sætte ind. Forbud er nødvendige, men svære at opretholde, hvad amerikanerne én gang for alle lært os, men man kan godt gøre noget med prisen.

Derfor er det også helt håbløst, når Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil forhindre kommunerne i lave aftaler om mindstepriser med restauratørerne. Slikdrinks som shots gør det lettere at drikke for de unge, men skal de også være billigere end pose slik?

Hvis det er konkurrenceloven, som forhindrer, at kommunerne forbrugsbegrænser som led i den forebyggende indsats, må man kunne lave loven om. 

Under første verdenskrig steg prisen på ”den fattige mands snaps” fra en krone  til 11 kroner. Det forhindrede til en vis grad den fattige mand i at drikke snaps, som om det var saftevand. Så det kan lade sig gøre, selv om man næppe vil se minimumspriser i den størrelsesorden.

Og her skal jeg så lade være med at hive alle de statistiske størrelser frem og bare lige nævne, at problemer knyttet til alkohol koster kommunerne 3,1 milliard om året. Prøv selv at regne det om til ødelagte liv.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: For billig tur i hegnet Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger