Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

For barnets skyld

Af Tom Ekeroth, fredag den 15. maj 2020 kl. 10.30

Kommunerne har aldrig før skulle forholde sig til så mange underretninger om børn og unge, som de gør i dag. Antallet af børn og unge, der er blevet foretaget en underretning om, er således steget med 21 procent på fire år. Kommunerne modtog ifølge Danmarks Statistik i 2018 samlet 127.182 underretninger, som hver især indeholdt en bekymring for et barn eller en ungs trivsel og udvikling. Det skal lige bemærkes, at der kan være flere underretninger om det samme barn.

På Fanø er det tilsyneladende gået helt amok med underretninger. Tre familier har været igennem en voldsom behandling hvor de har været mistænkt for at have udøvet vold mod deres børn. Borgmesteren har været ude og beklage. Antallet af underretninger svarer til, at der er en underretning på hver ottende barn.

Det virker jo voldsomt, og det har da også fået nogle medier til at rejse spørgsmålet, om der er for mange underretninger. 

Det er værd at kigge tilbage på underretningernes forhistorie. De små kommuner før sammenlægningerne havde ikke faglige miljøer til at behandle voldsomme børnesager, nomadefamilierne med de mange børn var frygtede, tvangsfjernelser af fire børn kunne belaste en lille kommunes økonomi.

Der var i yderområderne vældig mange billige, elendige boliger, hvor dysfunktionelle familier kunne flyve under radaren. Og når de fløj videre, fordi kommunens medarbejdere var begyndt at interessere sig for dem, så fik næste landingsbane ikke at vide, at der var landet en problemfamilie. I flere af de sager, som nu stadig forbindes med et kommunenavn, havde familierne været gennem flere kommuner, inden den blev ”opdaget”.

Tøndersagen, Brønderslevsagen og andre, der åbnede for grusomheder, som man knap fattede, måtte naturligvis føre til at man strammede op. Det gjorde man på alle ledder og kanter, det blev strafbart ikke at reagere.

Det er svært at beklage. Men er pendulet svinget for meget, er det gået for vidt? Vil medierne vende tilbage til den måde hvorpå man før år 2000 dækkede sagerne, oftest på forældrenes side, godt hjulpet af advokater, der iført mental korsfarerdragt, tjente gode penge på at forhindre formynderstaten i at tage børnene?

Ingen ønsker hele landet skal opleve det som befolkningen på Fanø har gjort. Men selv om nogle ting er ændret, dukker der jo stadig sager op. Sager om incest, vanrøgt, vold og misbrug. Der vil altid være forældre, der ikke burde være det, der ikke kan være det. Det er en svær debat, men der er brug for at tage den: nuanceret, begavet og uden hysteri. For børnenes skyld.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: For barnets skyld Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger