Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Folkeskolens svar på Don Draper

Af Tom Ekeroth, mandag den 28. oktober 2013 kl. 09.30

Nej, det er ikke Anders Bondo, jeg tænker på, men Rita i serien af samme navn: Drikkende, rygende, utro og bidt af sit arbejde. Og noget mere empatisk end Mad Men’s sorte sjæl af en bureau-chef. Efter en lidt klichepræget start er det lykkedes at gøre personerne i serien til levende mennesker. Danske serier er gode til forbrydelser tilsat gråblå melankoli, mens hverdagsrealisme som regel slæber sig tonstungt afsted, hvis den ikke foregår blandt politifolk.

”Rita” viser både lærerværelsets sølvryggede gorillaer, den pressede skoleleder, de unge himmelstormere og så Lovely Rita personificeret af Mille Dinesen – rå og hverdagstapper. Hvor autentisk det er, kan jeg ikke afgøre, men serien er nok den bedste branding folkeskolen har oplevet i årevis.

Den viser hvilke problemer lærere har: Her er forældrene fra Helvede, men også kolleger der burde have en plads der. Men først og fremmest viser serien et engagement og en glæde over jobbet, en glæde over at have med børnene at gøre. Det er ret godt. Men også lidt underligt, for de gode lærere har vi næsten alle sammen mødt, men hvorfor skal der så en tv-serie til for at man synes, at de er fantastiske.

Måske har lærerne i lang tid skabt et billede af et fag udsat for middelalderlig ondskab forfulgt af mørkets fyrster og monstre (og så er vi slet ikke nået til børnene endnu), ja så er det sjovt, hvis det handler om riddere, men ikke dansk hverdag. Så tak til dragedræberen Rita, der forsvarer skolens ære.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Folkeskolens svar på Don Draper Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger