Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Engang på Ebberødgård

Af Tom Ekeroth, mandag den 9. september 2019 kl. 11.00

Som ung journalist var jeg på rundtur på Ebberødgård indbudt af Socialministeriet, som skarpt havde dekreteret, at den daværende socialminister Eva Gredal ikke måtte fotograferes sammen med beboerne. De opholdt sig på gigantiske fabriksagtige sovesale. Mange var permanent fikserede. Både lyde og lugte var gennemtrængende.  Det lignede og lød som en filial af Helvede. Helt op til 1200 mennesker var der her.

I 1980 omdøbte man stedet til Svaneparken. Det var nærmest kosmetisk, newspeak kunne man sige. Men siden kom der heldigvis ændringer.

Det virker som meget lang tid siden, og kommunerne er lykkedes med at løfte kvaliteten og dermed livskvaliteten for de mange forskellige borgere, der er hører til på det specialiserede socialområde. Det er bare ikke det, der kommer til udtryk i medierne. Hvis der bliver skrevet om det, er det "håret i suppen" det handler om og sjældent det vellykkede.

Det specialiserede socialområde var et væsentligt tema i forhandlingerne op til økonomiaftalen:

–Vi har gjort det klart over for regeringen, at der er store udfordringer på det specialiserede socialområde. Mange flere får en diagnose, og udgifterne til eksempelvis hjælpemidler og bostøtte er støt stigende. Disse borgere har brug for støtte og hjælp fra kommunerne, og det kan vi bedre imødekomme nu. Samtidig – og nok så vigtigt – har vi aftalt med regeringen i fællesskab at se på, hvad denne udvikling skyldes, og hvordan vi socialpolitisk skal gribe det an, sagde Jacob Bundsgaard da aftalen var på plads. 

Det er rigtig godt, at dykke dybere ned i årsager og muligheder i forbindelse med det specialiserede socialområde, som jo nogle gange udvikler sig til en kampplads mellem forvaltninger, kommunalpolitikere, Christiansborg, stærke patientforeninger og pårørende som vil det bedste, for lige præcis deres egne. 

Og Ebberødgård/Svaneparken? I dag er bygningerne boliger, og sikkert ret lækre.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Engang på Ebberødgård Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger