Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

En borgmester siger stop

Af Tom Ekeroth, mandag den 1. februar 2021 kl. 09.30

På Fanø har borgmesteren Sofie Valbjørn (Alt.) fået nok. Hun stopper med udgangen af denne periode. Det fortæller hun om i et rigtig interessant interview i seneste nummer af Danske Kommuner. Hun stopper fordi kollegerne ”ikke kan samles om en fælles vision”, ”taler ting ned, de ikke selv har foreslået” og ”kritiserer hvert lille fejltrin”.

Interviewet fortæller ret meget om det danske kommunestyre, for eksempel at hvis der er problemer et sted, behøver det ikke at have noget som helst med partipolitik at gøre. Byrådet har et flertal, der består af Alternativet – borgmesterens parti – Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten. Oppositionen er lige så sammensat: Konservative, Fanø Lokalliste og SF. Pragmatisme og konsensus er en styrke ved det lokale demokrati, men altså ikke nogen garanti for et godt samarbejde.

En undersøgelse for nogle år siden viste, at lokalpolitikeres største glæde er samarbejdet med de andre, og at, det der trak mest ned, var når de andre skabte problemer. Det har ikke ændret sig. Desværre er det også sådan, at vrede og ubehag trækker lange spor. Det kan være rigtig svært at ændre.

Den lille smukke ø har omkring 3.500 borgere, så politikerne er ret tæt på den enkelte. Det kan være godt, og formodentlig er det noget, politikere med erfaringer fra tiden før Strukturreformen stadig savner. Men det kan også betyde, at man kommer til at tage hensyn til den enkelte frem for fællesskabet. Småt kan være smukt, men…

Kunne Fanø, der ligger 13 minutters færgetid fra Esbjerg, så ikke bare være en del af Esbjerg? Nej, nej – ”kattelemmen” var et af Lars Løkke Rasmussens kloge træk ved kommunalreformen. Det kan godt være, at vi i løbet af de næste ti år vil se antallet af kommuner reduceret til 97. Men det bliver ikke med Fanø.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: En borgmester siger stop Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger