Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Eftermælets timing

Af Tom Ekeroth, mandag den 23. september 2019 kl. 10.30

Vi lægger lige hårdt ud med nogle linjer fra Hávamál: 

Fæ dør,

Frænder dør,

ogsaa du skal dø,

Eftermælet

aldrig dør

om, hvad vel er endt.

Det er sæson for politiske eftermæler. Vi er her nok i afdelingen for luksusproblemer: Hvis man slæber sig ud af arbejdsmarkedet er det måske ligegyldigt, men for politikere fylder det meget. Timingen og måden, man giver slip på, betyder meget. Det er fristende og oplagt at klynge sig til magten og rollen: lad mig bare lige få en tur til (og så en tur til bagefter). Det bliver ikke nødvendigvis kønt.

Uffe Ellemann-Jensen tog konsekvensen af et valgnederlag, der var utrolig tæt på en sejr. Om det var sætningen "Den er hjemme" der kostede ham den, kan man jo ikke bevise, men hans farvel var ret god stil, og åbnede for rollen som ældre klog statsmand.

Mogens Lykketoft kommer i næste uge med sine erindringer. Her skriver han bl.a. at Helle Thorning-Schmidt var fejlcastet til rollen som statsminister og formand for Socialdemokratiet. Det fik en anden eks-politiker Henrik Sass Larsen til i et interview i Weekendavisen at sige.

"Han har opnået det hele, ministerposter, formandskab, FN, men igen skal han ødelægge, igen skal han desavouere. Åh, gå dog hjem og pas dine børnebørn, Mogens, jeg er så træt af det".

Lykketoft har om Sass Larsens bemærkninger til B.T. sagt, at han "bare skriver historien". Det er lidt som dengang hans kaldte Lars Løkke "den lille svindler" og sagde, at det jo bare var sagt i en privat sammenhæng. Eller dengang han til et medlem af Alternativet sagde "Hvis I indgår den aftale, slår jeg jer ihjel" og bagefter sagde, at det bare var en munter bemærkning. Man kan sige, at med munterhed af den type, behøver man ikke skænderier.

Det bliver mere og mere tydeligt, at Lykketoft hager sig fast i bordkanten. Og her kan vi lige vende tilbage til de sidste ord i hávamál "hvad vel er endt". Får Lykketoft et eftermæle som den kloge poltiker, en af sine generations største. Eller vil han blive husket som en mand, man slog sig på, en klassisk "grumpy old man"?

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Eftermælets timing Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger