Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Dyre tænder og gratis læger

Af Tom Ekeroth, tirsdag den 3. januar 2012 kl. 15.55

Som ung skulle jeg skifte tandlæge, og tilfældigt kom jeg forbi hans klinik. Uden for holdt da en lyseblå Ford Mustang, skinnende ny og et af den tids mest ekstreme statussymboler. Jeg valgte en anden end ham.

Og fik så en god tandlæge, som jeg har haft igennem mange år. Hendes indsats, kombineret med held og heldige gener, har gjort mine tandlægeudgifter overskuelige. Alligevel ville jeg ikke have haft noget imod en reduceret brugerbetaling her.

Det er ikke mange år siden, at folk stort set fik ryddet munden og blev udstyret med gebis nogenlunde samtidig med, at de fik stemmeret. Om det er rigtigt, at det var et statussymbol, der også kostede sunde tænder, ved jeg ikke, men tandlægerne fyldte ikke meget i folks liv og slet ikke i deres økonomi.

Sådan er det jo ikke længere, der udfoldes megen energi og netsøgning for at finde rejsemål, der kan kombineres med tandlægebehandling. Forståeligt nok, for også uden at det handler om kosmetiske fornyelser kan en af de store behandlinger koste en lyseblå vintage Mustang. Det betyder selvfølgelig, at nogle aldrig kommer til tandlægen, uanset de har brug for det.

Så ja, mindre brugerbetaling hos tandlægen. Til gengæld lidt hos lægen? Ja, her begynder det at gøre ondt, i hvert fald politisk. Et af argumenterne for at beholde brugerbetaling hos tandlægen er vistnok, at så bliver man motiveret til at passe på sine tænder. Kunne man sige det samme om lægen – ja, det kunne man godt.

Men selv om brugerbetalingen i sundhedsvæsenet er historisk betinget, så er det ikke sandsynligt, at der sker noget indtil videre. Så måske er det en god ide at tjekke, hvilken bil din kommende tandlæge kører i. Og pas på karamellerne. De kan blive deres vægt værd i guld. Ja, altså ikke for dig.

 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Dyre tænder og gratis læger Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger