Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Dum og dummere

Af Tom Ekeroth, tirsdag den 21. april 2020 kl. 08.00

Efter en kort periode med sammenhold, fornemmelsen af at være en samlet nation og ”united we stand” er vi nu på vej tilbage til en slags normalitet, velkommen tilbage til fnidder og politiske slagsmål. Det var forventeligt.

Jeg synes, at sammenligninger med Besættelsens hverdag har været fristende, men måske lige højtravende nok, men også dengang måtte man erkende, at nogle ting ikke havde ændret sig. Sommeren 45 blev også skuffelsens tid.

Tilbage til Danmark 2020: Jeg glæder mig bestemt til genåbning og fx komme til frisør, så jeg ikke kommer til at ligne en genoptøet hippie. Skyldes frisørernes forventede genåbning Søren Pape Poulsens indsats? I så fald er her en politiker, som ikke kan mistænkes for at have personlige motiver.

I coronaens tid har jeg bl.a. opdaget den såkaldte Dunning-Kruger-effekt, opkaldt efter psykologerne David og Justin.

I en den korte udgave: Den handler om det, at personer med mikroskopisk viden ikke er i stand til at gennemskue deres egne manglende kompetencer, men tror at de er eksperter og udtaler sig som sådan, og det har der været talrige eksempler på.

Folk der tror, at de er erfarne epidemiloger, fordi de har haft influenza engang eller set en flagermus. Dunning-Kruger-effekten betyder faktisk også, at højt begavede mennesker undervurderer deres egne kompetencer og mener, at fordi de nu selv synes det er let, må det være sådan for alle.

Det har dog ikke forhindret, at folk med stor sagkundskab på et område, har været fristet til at gå vandet på ukendte farvand. Fordi man ved noget om økonomi, kan man godt være amatør, når det drejer sig om virus. Og omvendt.

Kuren mod Dunning-Kruger er selvfølgelig at sætte sig ind i tingene, at gå fra dum og dummere til at vide, at man måske ikke ved så meget og med tiden bliver klogere. Men udtrykket er interessant og kan selvfølgelig bruges på alle områder. Der er fx masser af mennesker, der mener, de er kommunale eksperter, fordi de bor i en kommune.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Dum og dummere Felter med * skal udfyldes
 

modige Tom

Af:Søren Thorup, Thorups Kontor - Den21.04.2020 kl. 13:50Anmeld kommentar

En modig og også klog kommentar fra den gamle redacteur. Tak for den!

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger