Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Drop ghetto-betegnelsen

Af Tom Ekeroth, mandag den 8. januar 2018 kl. 08.30

Jeg boede engang på Vesterbro før byfornyelsen gik hen over området og forvandlede bydelen til hipster- og cafeland. Dengang boede der bogstaveligt talt ludere og lommetyve. Der var toiletter på bagtrappen, petroleumsopvarmede og alligevel pivkolde lejligheder. Forretningslivet var porno, brune værtshuse og skrammelforretninger stoppet til randen med hælervarer. Graden af arbejdsløse og tidligere straffede var tårnhøj. 

Men jeg husker ikke, at området blev kaldt for en ghetto. Tværtimod var der oftest en trodsig stolthed "jeg vil bo på Vesterbro", som det hed i en af de romantiserende sange om området.

Paradoksalt blev meget af det, der kaldes ghettoer i dag bygget som en reaktion på den type slum som Vesterbro var engang. Mange af de udsatte områder skulle også afhjælpe bolignød og give plads til beboere fra saneringer i de store byer. Så der blev bygget meget, hurtigt og industrielt. Nogle af områderne er bygningsmæssigt noget skrammel, men ikke alt. Det københavnske Tingbjerg er ikke dårlig arkitektur. 

I dag er boligen en stor del af vores identitet, ikke bare rummene, men også nabolaget, kvarteret, postnummeret. Ofte er vi lidt stolte af, hvor vi bor. 

Men det er svært at bevare stoltheden over et område, som hele tiden bliver kritiseret. Der er jo bred enig om at der skal gøre noget ved og for de udsatte boligområder, og der bliver faktisk i kommunerne allerede gjort gode indsatser. Men uanset hvad kommer der til at bo mennesker i dem i lang tid.

Jeg er ikke nogen stor tilhænger af den type nysprog, hvor alle problemer bliver til "udfordringer", men jeg tror alligevel at det kunne være en lille begyndelse at droppe betegnelsen "ghetto", som andet end det oprindelige historiske begreb. Både kommuner og boligforeninger ved jo godt hvor de udsatte boligområder er. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Drop ghetto-betegnelsen Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger