Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Det gode arbejde

Af Tom Ekeroth, mandag den 5. januar 2015 kl. 09.30

At de syriske flygtninge skal arbejde, mens de er her, var vel det mest konkrete i statsministerens nytårstale, og det rammer formodentlig en grundtone i det danske sind. I gamle dage sagde man, at ”arbejde adler” – i dag er det identitet, stolthed og følelsen at være med.

Når danskerne frygter arbejdsløshed er det selvfølgelig fordi den har økonomiske konsekvenser, men også fordi vi sagtens kan føle hvordan det er at stå ude på sidelinjen uden mulighed for at spille med på arbejdsmarkedet.

Sådan har det ikke altid været. I sidste århundrede, før opsvinget, snakkede man rask væk borgerløn og indførte den nærmest i perioder ad bagdøren med meget lange ledighedsperioder. Man sendte mængder af borgere på førtidspension, mange af dem var midaldrende kvinder ”med ondt i livet”.

Det gør man ikke mere, og det er godt. Kommunerne gør en kæmpeindsats for at skaffe job, som passer til de borgere, der ikke lige står først i køen: Nyttejob, seniorjob etc. Og mens vi venter på opsvinget, er vi nødt til at se konkret på hvilke job, man kan give til alle dem, der ikke selv kan.

Det være sig seniorer, unge eller flygtninge. Nytårstalens bud på job – det er ikke så imponerende: Strandrensning er godt, vi har en lang kystlinje, og selvfølgelig er der sandkasser og gynger, der trænger til at blive repareret. Men det skal jo også give mening, så det ikke bliver noget med at grave et hul, som en anden skal fylde op.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Det gode arbejde Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger