Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Det er en skam

Af Tom Ekeroth, mandag den 22. februar 2016 kl. 10.00

Thomas Vinterberg har udtalt, at han skammer sig over Danmark. Eller rettere Danmarks flygtningepolitik. Den har han ganske vist ingen personlig andel i, han er jo filminstruktør og hans seneste film ”Kollektivet” handler om hippier i en hellerupvilla.

Skam er et interessant fænomen, jeg skammer mig skam også, men det er nu mere personligt. Engang for mange år siden gav jeg en mand et forkert navn igennem en hel artikel. Når det rammer min hukommelse kan jeg stadig føle skam. Og ellers – det skal jeg nok forskåne jer for.

Men jeg kan ikke huske, at jeg har skammet mig over Danmark, ligesom jeg aldrig har mødt amerikanere, der skammede sig over at komme fra et land, der stadig har dødsstraf, englændere, der var skamfulde over voldsom ulighed eller italienere, der var skamfulde over Berlusconi (jo, de syntes han var pinlig, men det er jo noget andet, desuden havde de jo ikke stemt på ham).

Skam på andres vegne er lidt i familie med bibelhistorien om farisæeren og tolderen. Hvor farisæeren takker Gud for ikke at være lige som tolderen. I dag ville han muligvis have udtrykt skam over at tilhøre samme folkeslag som tolderen. (Lukas 18, 10-13).

Thomas Vinterberg har selvfølgelig ret og ytringsfrihed til at skamme sig offentligt. Som skrevet synes jeg, at skam er et mere personligt anliggende, og at de fleste står sig bedst, hvis de holder mund med hvad de skammer sig over. 

Så ville det i øvrigt være rart med lidt stolthed til en afveksling. F.eks er der grund til at være stolt over de mange forskellige kommunalpolitikere og medarbejdere, der gør en stor indsats for af klare en flygtningesituation, der er både er foranderlig og uberegnelig. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Det er en skam Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger