Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Den nationale frugtbarhed

Af Tom Ekeroth, mandag den 19. oktober 2015 kl. 09.00

Engang var bekymringen om og hos de unge, at de skulle få børn i utide. I dag er bekymringen hos politikere, samfundsforskere, planlæggere etc. om de får dem i tide. Det har ført til kampagner og forskellige fremstød fra Københavns kommune, et rejsebureau og DR for at få produceret flere børn. Der skal såmænd nok også være en del bedsteforældre in spe, der gør deres.

Det er ganske charmerende gjort, men om det virker, nå ja det virker tidligst om cirka ni måneder. Jeg tror ikke, at man skal have for store forventninger. En fynsk institution påtog sig at passe børn om aftenen, så forældrene fik tid til at forøge det lokale børnetal. Desværre faldt det.

Men bag de forskellige morsomme forsøg på at opildne er der en truende virkelighed: Vi tager lige turen til Japan, som er i gang med et langstrakt demografisk selvmord. Om under hundrede år vil 80 millioner japanere være reduceret til 21 millioner og derefter er det et spørgsmål om tid inden de sidste ældgamle japanere lukker og slukker.

Danmark er ikke et nær så aldrende samfund, men fødselsraten er alligevel nede på 1,71 og gennemsnitsalderen for førstegangsfødende (det er indtil videre kvinder) er 29,1 år. I København er den på 31 år og for københavnere med lang uddannelse endda 31,8 år. 

Der er et hav af forskellige forklaringer på de udsatte fødsler: Man vil gerne være etableret først, have gang i karrieren eller forlænge ungdommen. Eller man har fravalgt det, fordi det ”ikke er en verden at sætte børn ind i”. Eller man har ikke fundet partneren til det. 

Man kunne vel også sige ”fordi man selv kan bestemme”? Ja, men det kunne man så også i 30’erne, ikke med helt så mange valgmuligheder som nu, men fødselstallet faldt. Til det så steg eksplosivt i 40’erne – til trods for at man næppe kunne hævde, at det var en særlig tryg verden at sætte børn i.

Det ville være meget godt at få et mere oplyst grundlag. Der må være en anden slags virkelighed end den som aviserne præsterer, som ofte handler om cafebesøg og caffé latte – det som hjertet er fuldt af flyder spalterne over med. Og ind til det kan vi håbe på lidt civil lydighed over for kampagnerne.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Den nationale frugtbarhed Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger