Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Den lille idylliske skole

Af Tom Ekeroth, mandag den 21. januar 2013 kl. 07.30

Kommunerne har lukket små skoler, og det vil de fortsætte med, viser en ny analyse. Skolelukninger afføder rituelt vrede på forhånd og demonstrationer og eventuelt privatskoler, når det sker. 

Tidligere sagde man, at det at lukke en skole var den bedste måde at miste magten/borgmesterposten på.  Ballade giver det stadig, men efter kommunalreformen er der nedlagt små skoler på stribe. Men hvorfor er det egentlig, at de små skoler er så elskede?

Det er der jo flere grunde til. I Puslingelandet Danmark har vi en forkærlighed for hvad der er småt – alt fra små samfund til små bryggerier. Det er næsten som om det, at noget er småt, giver det legitimitet.

Idylliseringen af ”Den stråtækte” – den lille landsbyskole hører med til dette. Og hvis man har gået i en af dem ligger sætningen ”men vi lærte noget” lige for.  Lad os lige kigge på det.

Jeg har selv gået i en af dem – stråtækt var den ikke, men i solide røde sten, en af de utallige bygget i tiden op til 1. verdenskrig. To klasseværelser, hvor af et også tjente som lokalt bibliotek. To lærere med tjenesteboliger suppleret med en uendelighedsrække af vikarer – det var svært at rekruttere, og nogle blev der kun et par dage. Enkelte var faktisk lærere, blandt andre en, der havde drukket sig ud af flere job.

Men lærte vi noget? De to lærere var stærke i dansk, regning og religion. Så jo, dem der ville og kunne, blev gode i de tre fag. Biologi, naturfag etc. var ikke blandt spidskompetencerne hos de to lærere eller de mange vikarer, så det lærte vi stort set intet af.

Jeg nåede lige at opleve to små skoler lagt sammen til en centralskole med et voldsomt elevtal på cirka 140. Det var fantastisk, der var både plads, ressourcer, nye lærere og flere kammerater.

Den lille skole var hyggelig, på samme måde som skrantende privatbaner og Morten Korch-film.  Men en god skole – allerede i 60’erne var den for lille, for ressourcesvag. 

 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Den lille idylliske skole Felter med * skal udfyldes
 

Dengang........

Af:Skjold Christensen, Middelfart Kommune - Den21.01.2013 kl. 12:47Anmeld kommentar

Det er jo en interessant analyse.
Jeg har selv oplevet noget af det samme.
Jeg synes blot at man i debatten om små skoler, skrantende privatbaner, boliger der bør rives ned skal melde tydeligt ud.
Det "små" dur ikke! I skal ikke bosætte Jer uden for de centre der er i kommunerne. Og så skal man lade være med med at nedsætte idé-grupper der skal komme med forslag til hvordan der kan holdes liv i yderområderne. Vi har ovenikøbet en minister for den opgave.
Eller skulle man også i forhold til de små samfund med alt hvad det indebærer, prøve en italesætte nogle andre udfordringer end bare at holde i liv i de små skoler. De små skoler kunne jo også godt bestå som start-skole for de mindre elever. Skolen kunne så være en afdeling af "den store" skole.

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger