Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Den fortabte søn og andre umulige borgere

Af Tom Ekeroth, mandag den 27. februar 2012 kl. 09.51

Jeg har altid syntes, at lignelsen om den fortabte søn var spændende: Den ene bror får udbetalt sin arvepart, drager ud i verden og fyrer det hele af på vin og kvinder (hvilket vel var, hvad det var til rådighed dengang). Så kommer han hjem. Hans far er lykkelig over se ham, selv om sønnen er elendig og har brugt hver en stump. De slagter fedekalven. Den arbejdsomme søn kommer hjem midt i festen. Og han bliver sur. Det forstår man sådan set godt.

Men den historie om den fortabte, der vender hjem, rækker ud over bibelen og langt ind i velfærdssamfundet, her er et solidt kommunalt dilemma også: Skal man blive ved med at hjælpe den umulige borger og hvad skal man stille op med vrede og surhed hos dem, der altid har fulgt den slagne vej (og betalt skat til de fortabte sønner og døtre).

Det er der ikke enkle svar på. Aller mest kompliceret bliver det måske når det handler om forbrydere og ofre, som man har kunnet se af en voldsom mediedebat i den forgangne uge:

Skal forbrydere hjælpes tilbage til et normalt liv, ja det plejer vi jo at mene, men hvor godt et liv må det blive, hvis man har opført sig meget skidt? Hvad nu hvis det er bedre en offerets? På den anden side er det jo et centralt princip, at hvis man udstået en straf, skylder man ikke mere, men skal have en chance for at komme tilbage samfundet. Og så selv om man ikke angrer – hvilket ikke gør det lettere at få overbevist befolkningen om det fornuftige i, at  man som samfund skal prøve.

Og hvor tit skal den fortabte søn hjælpes? Hvordan ville lignelsen se ud, hvis den fortabte søn efter glædesfesten drog af sted igen og absolut ikke var blevet klogere. Kunne han så vende tilbage og blive samlet op endnu engang? Lignelsen ville ikke have fungeret som fortælling, men det er jo sådan det foregår ude i det virkelige liv. Og nogle gange er det svært ikke at tænke som den arbejdsomme søn.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Den fortabte søn og andre umulige borgere Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger