Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Demokratiske kup

Af Tom Ekeroth, tirsdag den 7. februar 2017 kl. 07.00

Overskriften er selvmodsigende, men hvad skal man egentlig kalde det, som er en ny tendens i kommunalpolitik: At udskifte den siddende borgmester før et kommunalvalg? Det er sket tre gange og selvfølgelig er det sket på et demokratisk grundlag: I København, i Thisted og i Stevns Kommune.

Hvert kommunalvalg byder på ”de langes knives nat”.  Konstitueringer, hvor det går hårdt til, hvor nogle skifter side eller hvor partier kan se nye samarbejdsmuligheder og bruger dem. Det kan der næppe ændres på. Jeg tror også, at man fremover vil se flere borgmestre, der bliver valgt fra af deres egne, hvis partiforeningerne ikke mener, at de leverer det, de burde. Eller spidskandidater, der ikke skaber fremgang. Mange steder vil det formodentlig betyde, at man får et forsøg.

Hvis man ser sammensætningen ad kommunalbestyrelserne i Thisted og Stevns, så har de blåt flertal, men historikken viser også, at de er sammensat af kommuner, der havde borgmestre af skiftende partifarve. Så det er ikke usandsynligt, at der kan komme et andet styre. Højborg er der ikke så mange tilbage af, så præstation eller mangel på præstation kan sagtens betyde et nyt styre, og man må generelt konstatere at med den størrelse, kommunerne har i dag, så er det borgmesteren eller oppositionens leder den brede befolkning ser.

Om det er godt eller skidt at det er sådan må være op til vælgerne og partiforeningerne at afgøre. Her i tiåret for kommunalreformen må man se det som en af følgevirkningerne af at kommunerne er blevet så meget større, stærkere og med mange flere opgaver. Og at selv om det går hårdt til i demokratiet, så stadig er den bedste styreform.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Demokratiske kup Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger