Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

De uhyggelige tal

Af Tom Ekeroth, mandag den 20. april 2015 kl. 08.00

Der er agurketiden: Juli hvor der ikke sker ret meget, mediernes desperation stiger og priserne på is samt koldskålens rette tilberedning rammer forsiderne og den bedste sendetid. Men der er også agurkedage, og her er det at eksperter og undersøgelser kan falde som regn i ørkenen.

Undersøgelserne først. I sidste uge viste en undersøgelse bestilt af Psykiatrifonden, at ”forældre bruger ikke tid med deres børn hver dag”. En af Psykiatrifondens psykologer udtalte ”Det er uhyggelige tal”. Og det var det også, for det viste sig, at de næppe var ”ægte”.

Inden den dårlige samvittighed for alvor havde indlejret sig inklusive med tilbagevirkende kraft hos os med voksne børn, havde Psykiatrifonden trukket undersøgelsen tilbage. Det viste sig, at det bureau, der havde lavet den, ikke havde nogen ansatte. Hvor mange svar, der egentlig var, blæser stadig i vinden. Men man behøver næppe store undersøgelser for at dokumentere, at bureauet Corcom går en svær fremtid i møde.

Nærmest synkront med dette er der opstået en debat om mediernes brug af ”eksperter”. Nogle af dem udtaler sig gladelig om noget, som de slet ikke er eksperter i. Nu skal jeg ikke prøve at være hellig, jeg har selvfølgelig benyttet eksperter, nogle af dem kunne suverænt udtale sig om arbejdsløshed, børneopdragelse etc. Skulle man have haft brug for ekspertise i puddelklipning og forårspløjning havde de nok også kunnet klare det.

Det er godt med selvransagelse hos medierne, og nogle gange varer den endda mere end en uge. Men når bodsgangen er slutning er det vigtigt at holde fast i, at undersøgelser er fundamentet for en del god journalistik, men der er regler om antal respondenter, der skal overholdes. Og antallet bør altid kunne offentliggøres.

Men eksperterne, hvad med dem? Om man ville købe en brugt bil af vedkommende eller lade sin datter gifte sig med ham? Nej, det er nok ikke nok. Man er simpelthen nødt til at en mere gammeldags test: Lyder det som noget vrøvl vedkommende siger? Så er det det muligvis også.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: De uhyggelige tal Felter med * skal udfyldes
 

Troværdige tolkninger af tallene?

Af:Holger Petersen, Roskilde Kommune - Den20.04.2015 kl. 11:31Anmeld kommentar

Tak, Tom. Så kort og klart kan det siges. Der er mange, som i dag benytter egne undersøgelser til at få taletid i pressen, fordi det næsten altid virker. Danmarks Lærerforening har fx brugt det meget og effektivt efter skolekonflikten. Men eksemplerne er mange, og det kan sikkert være svært for en journalist at gennemskue holdbarheden, hvis man ikke selv er stærk til tal, statistik og tolkning.

Holger Petersen, Roskilde Kommune

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger