Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

De fattige og de frygtsomme

Af Tom Ekeroth, mandag den 7. januar 2013 kl. 08.30

To personer kom til at præge sidste års meget lange debat om fattigdom – og nej, det var ikke Fritz og Poul, men to, der endte med at blive næsten lige så meget typer: ”Fattige Carina” og ”Dovne Robert”.

Nogle debatter forsvinder uden at efterlade sig spor, men debatten om Carina og Robert har ændret danskernes holdninger. En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at næsten hver fjerde dansker er blevet mere kritisk over for kontanthjælpsydelsen end før. Omvendt er 16 procent blevet mere positive og mener, at den er for lav.

Ugebrevet A4, som har fået lavet undersøgelsen, har talt med professor Jørgen Elm Larsen fra Københavns Universitet om undersøgelsen.  Han mener, at medierne gik over gevind:

”Medierne har en meget stor rolle i denne sammenhæng ved at flashe bestemte sager. Medierne overspillede helt bestemt. I stedet for at gå efter repræsentative sager gik man udelukkende efter en case, som var sensationel”.

Jah og tjah. Carina var vel Özlem Cekics fund, som havnede i krydsild mellem SF’eren og Joachim B. Olsen. ”Dovne Robert” var ganske rigtigt medieskabt, og da han først var lukket ud i virkeligheden, kunne han selvfølgelig ikke bare lukkes tilbage. Ikke uventet viser analysen også, at de, der er blevet mere negative, ikke selv har prøvet at være på kontanthjælp. De kender heller ikke personligt nogen, der er det.

Ifølge A4 er forskellen ikke blevet større, men mere polariseret. Formodentlig har debatten også skabt større frygt for fattigdom - for at falde ned, der hvor ikke bare økonomien ryger, men også omdømmet. På den baggrund bliver det svært at få danskerne til at forbruge igen.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: De fattige og de frygtsomme Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger