Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

De fattige – igen, igen, igen

Af Tom Ekeroth, onsdag den 21. december 2011 kl. 15.30

Et godt bud på det emne, der bedst kan ødelægge enhver julefrokost (bortset fra det private kævl , en familie nu ellers har opbygget gennem  årene) må i år være ”de fattige”. Her er masser af mulighed for underbud og overbud, for at lufte sin modvilje mod navngivne politikere og for fordomme af enhver tænkelig slags.

Samt spørgsmålene ”Skal vi have en fattigdomsgrænse?” og hvis ja ”Hvor skal den lægge?”. Problemet med den slags afgrænsninger er jo, hvad man er, hvis man er lige over grænsen: Er man så slet ikke fattig?

En anden del af diskussionen handler om det ikke økonomiske overskud. Når man læser case-historier om fattige, bliver man tit forundret over et dyrt forbrug af cigaretter, af høj husleje og afbetaling på dyre lån. Men det kræver et mentalt overskud at stoppe med at ryge, at prøve at få et billigere sted at bo og at undgå at tage dyre forbrugslån.
Det har man ikke nødvendigvis som fattig.

Efter krisen er vi kommet en lille smule mere i samme båd, men i 00’erne, hvor pral var det nye sort, var det endnu sværere at trykke sin næse flad mod ruden, mens de andre var i gang fladskærmsfesten. Måske ikke så underligt hvis en enkelt fattig eller to flottede sig med et dårligt finansieret forbrugsgode.

Carina som uforskyldt startede fattigdoms-diskussionen har været på kontanthjælp i tyve år. Og det er det mest interessante ved debatten: Hvordan undgår vi for fremtiden at langtidsparkere borgere på kontanthjælp/overførselsindkomst, hvordan får vi for alvor støvet sætningen ”arbejde adler” af, så vi har en fælles forståelse af, at det er vigtigt at bidrage til den fælles husholdning, hvis man kan,  i stedet for at stå på sidelinjen.

Det kan godt være, at man ikke sulter, men en skyggetilværelse er det alligevel.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: De fattige – igen, igen, igen Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger