Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Corona og kommunalvalg

Af Tom Ekeroth, onsdag den 29. april 2020 kl. 08.00

En af mine yndlingsoverskrifter er fra en avis cirka 1940. Den hedder ”Vil krigen ødelægge dansk fodbold?”. Men jeg synes nu alligevel ikke, at der er samme overdådige proportionsforvrængning i at skrive om coronaen vil påvirke kommunalvalget. Om et år vil den kommunale valgkamp være gået i gang.

Det er sådan, at landspolitikken påvirker kommunalvalget, en undersøgelse fra 2013 viste, at en tredjedel af vælgerne tager landspolitiske holdninger med ind i boksen til kommunalvalget. I øjeblikket står Mette Frederiksen for mange som den store landsmoder. Socialdemokratiet har den største vælgertilslutning i 30 år, men om et år kan den sagtens være slidt. Vi vil være trætte af krise (for alvor) og den politiske debat vil sandsynligvis handle om, hvorfor man ikke gjorde sådan og sådan, og hvorfor man ikke får styr på tingene. Ofte er det sådan, at vælgerne ikke belønner den, der har ført dem gennem en krise. Uden sammenligning i øvrigt: Churchill tabte magten i sommeren 45.

I øjeblikket kan det paradoksalt virke som om der er penge nok. Hunden med øjne så store som Rundetårn er løftet af statskassen til hjælpepakker. Om et år vil det se anderledes ud. Om anlægsloftet vil være vendt tilbage kan man kun gætte om, men som statsministeren allerede tidligt har sagt, så vil det være et andet velfærdssamfund, vi kommer til at se. Og da velfærden foregår i kommunerne, er det her man vil kunne se og mærke det. En del kommuner vil have renoveret og bygget skoler og institutioner. Det vil glæde borgerne et stykke tid, men det bliver jo også en vane. I modsætning til det, man ikke får. Forventningspres forsvinder næppe med krisen.

Kommunerne vil uværgeligt være fattigere, skatteindtægterne være mindre. Nogle vil trods alt være så velpolstrede, at det ikke mærkes, men for de i forvejen fattige kommuner kan det blive slemt. Man kan ikke regne med at der vil være hjælpepakker til alt. Offentligt ansatte har udvist høj grad af hverdagsheltemod og kommunalpolitikerne megen fornuft og vilje til at få tingene til at fungere. Vil borgerne/vælgerne huske det? Forhåbentlig.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Corona og kommunalvalg Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger