Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Chok på bistand

Af Tom Ekeroth, mandag den 1. december 2014 kl. 11.00

Det er jo ikke fordi, man ikke ved det. Eller fordi livet på kontanthjælp ikke er blevet skildret før. Alligevel giver DR1-programmet 'Blok på bistand', som følger beboerne i Vangkvarteret i Holbæk en slags chok, der er danskere der lever hele deres liv på sidelinjen.

Her bor godt 1.400 mennesker, og cirka halvdelen af dem er uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsesområdet. Her kunne man møde den 29-årige Jimmi fra en familie, hvor man enten er på kontanthjælp eller førtidspensionist. 

Han har i perioder arbejdet med rengøring, men kan ikke finde et arbejde, fortalte han. Et af problemerne er, at han har dårlige tænder – en barndom uden tandpleje har sat sine spor. Holbæk Kommune har nu afhjulpet dette problem med et gebis til 35.000.

Man kan sagtens diskutere om den type udsendelser gavner noget eller bare bekræfter seerne i deres egen vellykkethed. Uanset hvad så efterlader det faktisk en tristhed. For hvor er der lang vej til noget, der ligner et almindeligt liv.

Heldigvis er der jo modvægt: I bogen ”Velfærd under ombygning” kan man læse hvordan Odense Kommune har ændret Ældre- og Handicapforvaltningen for at kunne ombygge velfærden fra afhængighed til et meningsfuldt og værdigt liv for den enkelte. Det kan lade sig gøre, og det må man holde fast i. Som en af borgerne fra Odense siger:

”Jeg stiller mig ikke helt tilfreds med at kunne lidt, hvis der er nye mål. Jeg vil allerhelst være helt selvhjulpen, ikke være afhængig af kommunen og af hjemmehjælp”.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Chok på bistand Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger