Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Borgmestrenes fald

Af Tom Ekeroth, mandag den 30. november 2020 kl. 09.30

Først var det Henrik Frandsen (V) i Tønder, så blev det Ole Bjørstorps tur, socialdemokratisk borgmester i Ishøj siden 2002. Han blev slået af den 48-årige Merete Amdisen. I forvejen er flere spidskandidater blevet vraget rundt omkring.

Vi kommer til at se det oftere, at ikke engang det at være siddende borgmester gør en til at være en selvfølgelig kandidat. Motiverne til at fravælge en spidskandidat kan være mange: Partimedlemmernes tiltro til sejr svinder, kollegerne tror ikke længere på ham eller hende og mangel på, hvad man i et privat firma ville kalde god ledelse, kan der sikkert også findes eksempler på.

Han- og hunelefanter, som resten af flokken blev træt af. Med de to vragede borgmestre må man sige, at det kan næppe have frygten for ikke at generobre magten, der har gjort udslaget. Tønder er en sikker venstrebastion, og det er svært at forestille sig, at Ishøj skulle skifte farve. Heldigvis har det ikke noget med alder at gøre, kommunalpolitik har ingen pensionsalder. Villy Søvndal vil være 69, når han eventuelt begynder en ny karriere som borgmester.

Ole Bjørstorp er vred og siger til Lorry, at han ikke vil udelukke at stille op for et andet parti. Det tror jeg vil blive en skuffelse, men det kan ikke udelukkes, at det ville skabe gevaldigt rav i valgkampen. Også skift i vrede er mere almindelige, om man så synes, at det er troløshed eller mangel på blinde loyalitet kommer an på den enkeltes temperament.

Jeg kan godt sætte mig ind i, hvordan Bjørstorp må have det. Lige så godt det er selv at kunne sætte scenen for sit farvel, lige så hårdt er det at blive vraget.

Men det er vilkårene, når man har et medlemsdemokrati. Nogen kan finde på at bruge det.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestrenes fald Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger