Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Bliv bare blikkenslager

Af Tom Ekeroth, mandag den 11. februar 2013 kl. 10.00

Den røde tråd i en række mediehistorier er:  Vi kommer til at mangle fagligt uddannede, håndværkere af mange slags. Som professor Torben M. Andersen sagde på  Skolerigsdagen ”man skal også have bredden”.

Først i 00’erne var der ellers et billede af, at vi skulle udvikle os til en stat af vidensarbejdere, kreative tænkere, der nådigt tog imod knælende kinesere, som ville købe vores visdom. Og dem der så ikke helt var parat til at blive Kloge-åger og ditto-åser kunne så blive ejendomsmæglere, der kunne sælge palævillaer til alle andre og optræde i sjove tv-programmer.

Nu advares der om, at billedet af Danmark som produktionsfrit område ikke er helt rigtigt. Og at vi kan få et ”studenter-proletariat”, at for mange havner i gymnasiet, som ville have fået mere ud af ikke at være der.

Gymnasierne er lidt præget af, at når eleverne ind i klassen springer, straks pengene i kisten klinger. Der er penge i dem.

Hvis man ellers giver sig af med at råde sine børn, er tiden måske til at sige ”bliv du bare blikkenslager, min dreng (eller pige)”, og så tilføje, ”men bliv god til det”.

For det kan godt være, at man kan lære folk at danse eller dirigere et symfoniorkester på en tre-fire uger, det er straks sværere, hvis man skal kunne gøre noget med rør. Håndværkere er jo glade for gør-det-selv-folk – det bliver meget dyrere bagefter.

Men det er ikke nogen let øvelse at få en ungdomsårgang de rigtige steder hen. Gymnasieskolen er en også en livsstil, det kan man ikke sige om erhvervsuddannelserne, men det handler om meget andet end huer, ritualer og fest. Det handler om kvalitet, det handler om rådgivning og om hvad der sker i udskolingen.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Bliv bare blikkenslager Felter med * skal udfyldes
 

Fornuftens velsignede røst

Af:Per Borgaard, DJ - Den11.02.2013 kl. 12:58Anmeld kommentar

Det er længe siden, jeg har læst noget så jordnært fornuftigt som dette indlæg. Faktum er jo, at et land, der er stærkt nok motiveret, kan udrydde analfabetisme på en generation (som f.eks. på Cuba), og så er vejen banet for at hoppe over viden-kløften i løbet af endnu en-to generationer. Viden-monopoler holder ikke, og hvis Danmark skal klare sig i fremtiden, skal vi både kunne få de gode ideer og have fagligt dygtig arbejdskraft, som kan føre dem ud i livet. Danske faglærte har al mulig grund til at ranke sig og se lyst på fremtiden. De bliver en mangelvare!

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger