Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

At gå på arbejde

Af Tom Ekeroth, mandag den 8. juni 2015 kl. 09.30

Engang imellem ser jeg en af de utallige Olsen Banden-film. Jeg kan godt lide det pudsigt-troskyldige univers, men jeg ved selvfølgelig godt, at det er et stærkt fortegnet danmarksbillede, som fortrinsvis er optaget på sommermorgener – sikkert af praktiske, budgetmæssige grunde.

Undervejs udvikler karaktererne sig, og det er fremragende skuespil, hele tiden med den røde tråd: Betaler forbrydelse sig? For lederen Egon er det egentlig ligegyldigt, for ham er det et personligt projekt, brændstof til hans voksende storhedsvanvid. For Benny er det vejen til det gode liv, det handler stort set om kvinder. Og endelig er der småborgeren Kjeld, der af alt bare vil have normalitet. Hans ønskedrøm er at gå på arbejde, han strammer det endda på et tidspunkt med sætningen ”i regnvejr”.

Nu skal jeg ikke blande mig i valgkampens varme emne om det kan betale sig at arbejde. En valgkamp har af gode grunde ikke plads til nuancer, så det handler selvfølgelig benhårdt om økonomi, om pengene som incitament til at være på en arbejdsplads.

Billedet af det arbejdsfrie liv har ændret sig betydeligt siden Olsen Bandens tid. Mens arbejde i stigende grad er identitet og livsindhold, er lediggang mere og mere omgærdet med skepsis. I 70’erne, med den store ledighed, kunne man sagtens overbevise sig selv og omgivelserne om, at man var i gang med at realisere sig selv eller et eller andet projekt (som det hed dengang).

I dag ser vi det, nogen kalder ”fattigdoms-porno”, hvor man følger danskere uden for arbejdsmarkedet, fortrinsvis på kontanthjælp. Man skal være spøjst skruet sammen for at synes, at det virker som et attraktivt liv. Og mon ikke en del af de portrætterede ville synes, at det ville være en drøm at gå på arbejde. Selv i regnvejr.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: At gå på arbejde Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger