Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Aparte

Af Tom Ekeroth, tirsdag den 30. april 2019 kl. 10.00

I den fremragende film "Cabaret" er der en scene, hvor den engelske forfatter Bryan og den tyske baron Maximillian von Heune diskuterer nazisterne. De har lige været ude i et stykke tysk idyl, hvor almindelig fællessang og hygge udvikler sig til en massiv magtdemonstration. Den selvsikre baron har kun en skuldertrækning til overs for dem. Den slags tosser behøver man virkelig ikke at tage alvorligt. 

Det viste sig at være en fatal fejl. Selv om der vitterlig var mange i partiet, der udover et massivt mål af ondskab, var temmelig aparte, komiske, klovneagtige eller med hang til mærkelige kostumer, så havde der været grund til at tage dem alvorligt. Da bogbrændingerne fyldte gaderne var det for sent.

Nu kan man få en lang diskussion ud af påstanden om at historien gentager sig eller om den, der ikke vil lære at historien er dømt til at gentage den. Det er jo noget, der ikke umiddelbart kan bevises eller modbevises. Men klogere af at læse historie bliver man da. Også der hvor den sender en gysen gennem en.

På denne plads blander vi os ikke i partipolitik, uanset hvad karakter den antager. Men med et valg lige om hjørnet, kan man glæde sig over et demokrati, der er anderledes solidt end det som Bryan og baronen bevægede sig i, et demokrati, der selvfølgelig følger sine regler. Uanset hvor aparte nogle af deltagerne i en valgkamp så måtte være. Og om de dybest set kan kaldes politikere.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Aparte Felter med * skal udfyldes
 

Tak

Af:Svend Aage Hjelm - Den01.05.2019 kl. 13:41Anmeld kommentar

fordi du ikke nævner parti- eller politikernavne. Ingen nævnt, ingen glemt. Og desværre er der nok et par stykker, der nærmer sig din oplistning af karakteristika for spidserne fra det 3. rige.

Kloge ord fra den gamle redaktør!

Af:søren thorup, thorups kontor - Den30.04.2019 kl. 19:37Anmeld kommentar

Til eftertanke og påmindelse om, at vi alle har et ansvar for vores demokrati. Historien gentager sig aldrig, men den indeholder af og til elementer af noget, vi har set før. Og som vi bør forholde os til!.

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger