Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Angiv forældre med mobilen

Af Tom Ekeroth, onsdag den 25. januar 2012 kl. 13.48

Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen opfordrer i en artikel i Kristeligt Dagblad børn til at angive deres forældre og gerne bruge mobiltelefonen til at dokumentere overgreb som ”en døddrukken far, der ligger på gulvet, mor der tæsker lillebror. Eller en lille film af stablerne med opvask, det tomme køleskab og de mange flasker”.

Forståeligt og nærliggende, når det i øjeblikket vælter ind med sager, hvor forældrene ligner noget, der er krøbet ud fra mørket hos brødrene Grimm.  

Jeg tror, Børnerådets formand har ret, når hun siger, at der var blevet reageret før på Brønderslev-sagen, hvis den slags billeder var blevet sendt til myndighederne. Helt uproblematisk er det nu ikke, blandt andet fordi billedmanipulation er blevet uhyre let, og hvornår vil et billede være et bevis?

Man kan vel heller ikke udelukke, at det vil kunne være en anelse risikabelt for barnet at optage billederne.  Men pointen er rigtig. Vi stoler oftere på billeder end på det talte ord. At der er så mange sager er rystende, men måske først og fremmest et tegn på, at de bliver opdaget. 

Det sørgelige er, at misbruget og omsorgssvigtet har stået på i så mange år i flere af dem. Og her er det selvfølgelig en gåde, hvorfor ingen af ofte mange børn ikke angav.

Nogle af svarene kender man selvfølgelig godt: Skyld og skam, måske et ønske om at beskytte forældrene, hvor ufortjent det så end var..

Formanden for socialcheferne Ole Pass udtaler sig i Berlingskes netudgave:
”Vi vil givetvis komme til at genere nogle familier, der ikke har gjort noget forkert. Men det må vi tage med, hvis vi vil de her sager til livs".

- Tidligere var der en udbredt holdning om, at kommunerne ikke måtte snage i familiernes privatliv. I dag er der en større accept af, at det kræver en aktiv indsats at stoppe misbrugssager.”

Nu er det ikke til at vide, hvad Ole Pass mener med at ”genere”. Næppe, at man skal reducere retsikkerheden, men folkestemningen har det nok lidt anderledes. Man bliver nødt til at forklare, at misbrug ikke bør kunne fortsætte i mange år, men at man aldrig vil kunne forhindre, at det starter.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Angiv forældre med mobilen Felter med * skal udfyldes
 

En vanskelig debat

Af:Jens Chr. Birch, Næstved kommune - Den26.01.2012 kl. 18:07Anmeld kommentar

Jeg er helt enig i synspunktet, at det er meget betænkelit at børn skal angive sine forældre med billeder. Man kan da ikke pålægge børn, der er loyale overfor deres forældre at angive dem - det hører en autoritær verden til. Myndighederne skal måske følge bedre op, især lærere og pædagoger,og have bedre redskaber, men de mange sager bliver ikke færre før befolkningen i almindelighed interesserer sig langt mere for deres medmennesker, herunder børnenes skæbne. De kommunale myndigheder, kan og skal ikke anvende stasmetoder.

Debatten om de uheldige sexovergrebssager er ved at tage en kedelig form. Man må konstattre, at Børnerådets formand ikke ligefrem medvirker til en saglig debat med anvendlige og gode forslag, som kan reducere overgrebene. Der er måske her hun skulle lægge vægten i sin optræden i pressen.

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger