Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Amy-sagen og Facebook-medløberne

Af Tom Ekeroth, mandag den 11. juni 2012 kl. 09.00

Jeg tror, at de sociale medier lige som sex er kommet for at blive, og at Facebook rummer nogle fantastiske muligheder, som vi slet ikke er i nærheden af at have brugt. Men der er også dage, hvor jeg synes mindre godt om det, som mediet kan bruges til.

Amy-sagen er for kompliceret til, at jeg vil gå dybere ind i den. Og den bliver ikke mindre kompliceret af, at man kun har fået sagen belyst fra den ene side. Adoptivforældrene vil ikke udtale sig, og kommunen kan ikke.

Men jeg er sikker på, at Næstved Kommunes ansatte og politikere gør deres bedste for at få en løsning på noget, hvis udgangspunkt er en tragedie: En ni-årig pige flyves fra en verdensdel til en anden, hun forlader en uhelbredeligt syg mor. Man skal tro indædt på amerikanske soaps, hvis man mener, at det i løbet af et par år forvandles til en total happy ending. Det sker ikke uden mentale ar hos hovedpersonen i denne sag. Derfor ligner det heller ikke, de sager som normalt lander på kommunens bord.

Det er selvfølgelig spillets regler, at der oprettes en Facebook-gruppe, der støtter Amy. Det er effektiv kommunikation anno 2012. Ubehaget kommer først, når jeg ser de kommentarer, som dukker op.

En spørger for eksempel "Må jeg godt slå dem ihjel?" – det handler om kommunens medarbejdere. Nej, og du burde lade være med at stille spørgsmålet. Og hvis du er mindreårig, hvad man måske trods alt kan håbe på, så er der forhåbentlig nogen, der kan sige til dig, at du skal opføre dig ordentligt.

Det man ser ved den slags lejligheder er, at der er en gruppe af mennesker, som er i familie med dem, der sad og strikkede eller bællede vin ved foden af guillotinen. Det har jo intet at gøre med medfølelse. Det er kun medløberi, som via Facebook bliver eksponeret uden filter.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Amy-sagen og Facebook-medløberne Felter med * skal udfyldes
 

"Bodega Stemning" på Næstved Kommunes facebook-side !

Af:Frank M. Christensen - Den21.06.2012 kl. 10:00Anmeld kommentar

Jeg mener stadigvæk ikke, at det her blog-indlæg handler om detaljer i Amy Sagen.

Men derimod bliver Tom Ekeroths pointer pt. bekræftet på Næstved Kommunes facebook-side.
Aldrig har jeg oplevet en debat, der har været så grim, vulgær og hadefuld.
- Og det gavner i hvert ikke Amys sag !

Men det giver jo netop ikke mening

Af:Irene Lykke Fisker - Den18.06.2012 kl. 15:43Anmeld kommentar

...at forholde sig til, om folk er gået i selvsving, hvis man ikke forholder sig til sagens detaljer. Hvordan skulle man kunne det? Selvsving handler jo om proportioner. Står reaktionen mål med det hændte? Hvis ikke, så er der tale om selvsving. Og fair nok, hvis man kan se videoen med tvangsfjernelsen, lytte til Lene Kamm (psykolog med ekspertise i adoption), læse alt hvad der har været skrevet om sagen og høre reaktionerne fra Børns Vilkår, Amnesty, Adoption og Samfund m.fl. - og så stadig synes, det er selvsving at bede Næstved Kommune om en forklaring. Det er jo en holdning.

Jeg betragter det absolut som et sundhedstegn, at borgerne engagerer sig, når de hører en sådan historie. Tænk, hvis de var ligeglade!

Når jeg sammenligner med Kina, er det selvfølgelig sat helt på spidsen, men den ustyrlige ytringsfrihed, som de sociale medier rummer, er jo det, der er på spil begge steder. Den finder jeg absolut kun grund til at fejre, og så må man i øvrigt selv sortere i strømmen.

Med venlig hilsen
Irene Lykke Fisker

Sammenligning med Kina er Nonsens !

Af:Frank M. Christensen - Den13.06.2012 kl. 09:45Anmeld kommentar

For mig at se er blogindlægget, skrevet i respekt for de sociale mediers muligheder.

Og blogindlægget handler ikke om detaljer i Amy sagen. - Og er heller ikke et forsvar for Næstved Kommune.

Blogindlægget er derimod en relevant refleksion over temaet; - Når en sag mister nuancerne og går i selvsving på facebook !

Det synes de også i Kina

Af:Irene Lykke Fisker - Den12.06.2012 kl. 09:53Anmeld kommentar

Ja, der er faktisk en del lande rundt om i verden, hvor de har samme holdning til de sociale medier. Det er nemlig rigtig irriterende, når man ikke kan styre nyhedsstrømmen.

Og lad mig med det samme tage afstand fra enhver form for trusler, uanset om de fremsættes på sociale medier eller andre steder.

Vi har her at gøre med en sag, hvor pigen er stor nok til at give sin egen mening til kende (og i øvrigt en klog pige). Det burde i netop dette tilfælde i princippet være nok, så længe hun ikke er i nogen form for fare hos plejefamilien. Men dertil kommer, at psykolog Lene Kamm, som er ekspert i adoption og har fulgt Amy på nært hold har sagt, at Amy bør blive hos plejefamilien. Det samme har den psykolog, som har undersøgt Amy. Kommunen har så valgt at følge en 3. psykolog, som aldrig har mødt Amy og er åbenlyst uvidende om de særlige forhold, der gælder for adopterede, men som tilsyneladende til gengæld er tilknyttet det trøstesløse bosted, hvor hun er kommet hen.

Man skal have meget mærkelige briller på, for at kalde mennesker (med eller uden forstand på adoption), der engagerer sig i denne sag for "medløbere". Her kommer jeg til at tænke på digtet "Først kom de efter..." af Martin Niemöller.

Alene videoen med tvangsfjernelsen er nok til, at alle burde tage afstand. Intet kan retfærdiggøre en sådan behandling af et barn. Når der så er tale om et i forvejen sårbart barn, som en sent adopteret er, så er det helt ubærligt.

At en psykolog kan tale om, at et sent adopteret barn har brug for voksne "som kan distancere sig", får det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver, der har et minimum af viden om adoption.

Jeg kan i øvrigt anbefale Rune Engelbreths indlæg i debatten: http://politiken.dk/debat/profiler/engelbreth/ECE1650614/det-virkelig-uhyggelige-ved-amy-sagen-/

Og Jens Damkjærs: http://adoption.dk/?p=1695

Hurra for sociale medier, Youtube, åbent demokrati, ytringsfrihed m.m. Og især for Politiken. Men jeg kan godt se, det er surt for kommunen.

Med venlig hilsen
Irene Lykke Fisker

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger