Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Alligevel så elsker vi byen

Af Tom Ekeroth, mandag den 5. september 2016 kl. 08.00

I New York skrev kriminologen George Kelling og forskeren James Q. Wilson artiklen om ”det knuste vindue”.

Teorien om de knuste vinduer gik ud på at skabe et miljø, hvor kriminelle ikke følte sig hjemme. Når man så et ødelagt vindue, skulle det udskiftes med det samme.

De to forfattere mente, at hvis vinduet ikke blev udskiftet, ville der skabes en stemning af, at det var i orden at smadre flere vinduer. Et enkelt knust vindue ville blive til flere knuste vinduer. En kriminel handling ville blive til flere kriminelle handlinger. En smadret bil, der fik lov til at blive stående, ville få følgeskab af flere.

Langsomt ville der ske en nedbrydning af et område gennem hærværk og vandalisering, hvis ikke man med det samme satte hårdt ind mod kriminaliteten. De kriminelle ville så med tiden føle sig uvelkomne og uden for det almindelige samfund, så de ikke bare forsvandt ud af samfundet, men ud af kriminaliteten. 

Rudi Giuliani, som blev borgmester i New York i 1994, introducerede ideen i lovgivningen. Mere politi på gaderne, hårdere straffe for selv de mindste forseelser og bedre renovation. Alt sammen for at skabe tryghed for de lovlydige borgere, og resultaterne var slående. I løbet af 1990'erne faldt antallet af voldelige overfald med mere end 56 procent, hvorimod volden kun faldt med 28 procent i resten af USA. Og på et tidspunkt oplevede New York faktisk en nat uden voldsepisoder. I dag er byen stort set tryg at færdes i. 

Nogen siger jo så, at borgmesteren bare flyttede problemerne uden for byen. Guiliani var og er ikke nogen helgen, men jeg tror, at der er meget rigtigt i teorien. Og det er altid godt at se, når lokalpolitikere griber ind overfor problemer i deres byer, når de viser, at de er opmærksomme på og vil gøre noget ved problemerne. For byer kan erodere.

Men man skal også være opmærksom på, at byer er larm, ballade, liv og glade dage. At man nogle gange lige som Poul Henningsen skal elske byen på trods.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Alligevel så elsker vi byen Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger