Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Alderdommens minister

Af Tom Ekeroth, mandag den 12. december 2016 kl. 08.00

Rundt om i landet kan man se solide rødstensbygninger med påskriften ”De gamles hjem”. Ikke noget med ”De ældres bolig” eller ”Senior house”. For mange af de beboere der rykkede ind i dem, da de var nybyggede, repræsenterede de et fremskridt. Mange kom fra elendige, kolde boliger og nu fik de god mad, tit kendte de dem, de mødte her. Det var næsten belønningen efter et langt fysisk hårdt arbejdsliv.

Thyra Franks plejehjem var en slags version 2.0. af de gamles hjem. Et hyggeligt sted med portvin, røg på værelset, en alderdom i ro og fred. Men aktiv.

Så egentlig var det et smart taktisk træk at gøre hende til minister. Man kan ikke sige andet end at hun i hvert har en drøm. Det viste sig kun at være en stakket glæde. Den seneste tids Thyra Frank-bashing har ikke været smagfuld, men det er jo politik, og ifører man sig minister-udstyret kan man ikke klage, når der flyder blod i arenaen. Det bliver ikke sidste gang.

Hvad er en ældreminister egentlig? Er Thyra Frank også minister for Ældresagens råstærke kommunikator Bjarne Hastrup, hvis 70 år ikke har nogen indflydelse på hans arbejdsliv. Eller for den 72-årige Bertel Haarder, der mente sig udsat for aldersracisme inden han drog afsted til sit nye job som generalkonsul? Skal hun ændre arbejdsmarkedet samtidig med at pensionsalderen sættes i vejret?

Nej, det hører nok til et andet ministerium. Det er vel dilemmaet ved at have et ældreministerium. Vælgermassen er stærkt voksende, men også enormt forskellig: Fra grupper, der er så pengestærke, at deres havkajakker nærmest gå til bunds af det, til svækkede ældre med våde bleer på plejehjemmene.

Hvis ældreministeriet reelt er et plejehjemsministerium er dilemmaerne stadig voldsomme. Kommunerne lykkes i høj grad med rehabilitering. Med at danskerne bliver længst muligt i eget liv. Derfor er dem, der kommer på plejehjemmene svækkede. Hvis vi fjerner det floromvundne: Vi kommer der først til sidst. 

Uanset hvad skal de selvfølgelig være i orden, og det er de jo i langt de fleste kommuner. På trods af økonomi og en mediedækning, der ofte har gået benhårdt efter de ansatte. Ældreministeren kan melde sig i kritikerkoret. Det holder jo ikke i lang tid, for ministre skal kunne demonstrere handlekraft. Og her er forventningspresset voldsomt, hvis opfattelsen er, at Thyra Frank kan forvandle landets plejehjem til Lotte-kopier.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Alderdommens minister Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger