Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Åh nej, nu igen

Af Tom Ekeroth, mandag den 23. april 2012 kl. 10.15

Næppe er Rebild-sagen afsluttet med dom og efterfølgende tre chef-fyringer, før den næste sag er der:

En 40-årig mand, sigtet for at have forbrudt sig mod sin steddatter. Altså ikke det groteske niveau som flere af de tidligere sager, men endnu et overgreb.

Og et overgreb er et overgreb. Det er som om, det aldrig holder op. Og man får sådan en "åh-nej-nu-igen"-fornemmelse. Den fornemmelse kan man godt regne med vil være blivende.

I 90’erne var der en meget omdiskuteret sag i den lille landsby Roum i nærheden af Viborg. Den kunne i sin optakt minde en hel del om både Tønder-sagen og Brønderslev-sagen, men de implicerede blev efter at være blevet dømt, frikendt i en retssag nummer to.

Under sagen var det et gennemgående træk, at mange fandt den usandsynlig, en heksejagt startet af en psykolog og jeg kan huske sætningen "sådan gør almindelige mennesker ikke".

Ikke for at rejse tvivl om den Roum-sagen, men siden hen må man sige, at vi har fået rykket synet på hvad mennesker i stand til væsentligt. Om man så kan bruge ordet "almindelige" er noget andet.

Man kan godt nogle gange blive grebet af en undren: Hvor kommer disse syge tosser fra, er de et udtryk for, at noget i Danmark er tabt og ødelagt? Nej, jeg tror sagerne var der før, men mange forblev skjulte i skyldens og skammens mørke. At man måske for familiens skyld dækkede over overgreb.

Det er godt at sagerne bliver opdaget, selv om det sker for sent. Og det er godt, at børnene bliver taget alvorligt som vidner, at de skyldige bliver dømt. Jeg tror også, at de vil blive opdaget tidligere i de kommende år.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Åh nej, nu igen Felter med * skal udfyldes
 

Børn er et fælles ansvar

Af:Lone Møller, Home-Start Familiekontakt - Den24.04.2012 kl. 08:31Anmeld kommentar

Du har ret, Tom Ekeroth, jeg tror også på at flere og flere vil blive opdaget.Eller håber, for samtidig ved jeg, at netop disse overgreb bærer lukkethed, skam og isolation med sig. Derfor skal vi andre være så meget desto mere opmærksomme. Vi skal kunne se når et barn ikke trives, selvom vi kkke er uddannet til det. Vi skal reagere opmærksomt på det - og ikke mindst handle for at beskytte børnene.
Hvis vi øver os i at bruge vores sunde fornuft og ikke forargelsens dramatik, kan børnenes ve og vel rent faktisk blive en fælles sag, som er til at håndtere for os alle. Dermed indskrænkes virkefeltet for disse krænkende personer.
Det offentlige kan ikke være alene om dette ansvar, men har selvfølgelig myndigheden til at handle, når vi andre viser børnene ansvarlig opmærksomhed.
Lone Møller landskoordinator, Home-Start Familiekontakt

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger