Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Ad H.. til

Af Tom Ekeroth, mandag den 16. april 2018 kl. 07.35

"Andelen af børn og unge med en psykiatrisk diagnose er fordoblet på få år" var overskriften på en artikel i Momentum. Tidligere på året havde Politiken en artikelserie om de 633.000 danskere, der har alvorlig ondt i sindet. Mens folkesundheden generelt er stigende, så har mange mennesker det ad H… til mentalt.

Man kan have mange teorier om hvorfor. Klart er det, at sygdomme vokser, når de bliver beskrevet og der bliver sat ord på dem. Jeg tror ikke, at man kendte ordet stress i 30'erne, men det betyder selvfølgelig ikke, at ingen havde det.

Sandsynligvis er det også en del af konkurrencesamfundets skyggeside: Vi skal lykkes, og det er os selv, der skal sørge for det. Der findes et udtryk på amerikanske, der hedder "keeping up with Joneses". Det handler om den konkurrence, vi har kørende med vores naboer. Men her er det jo ikke et spørgsmål om, at dem ved siden af har fået ny bil. The Joneses lægger jo hele tiden deres sejre op på facebook.

Der er i dag en forståelse af, at vi ikke kan medicinere os ud af det – sammen med en udbredt forståelse af at de fleste kan blive ramt. Begge dele er jo et godt udgangspunkt, men sundhedsvæsenet er jo ikke opdateret til de folkesygdomme, det er den samme tænkning, som gør, at vi ikke betaler noget hos lægen, men at vi lægger formuer hos optikere og tandlæger.

En psykologtime koster plus-minus 1.000 kr. Der skal ikke megen hovedregning til at se, hvad det vil gøre ved et almindeligt budget. Eller et der er hårdt presset i forvejen. Nogle praktiserende læger er gode til at få deres patienter til at passe ind i de kriterier, der kan give gratis hjælp eller nedsat betaling, men det er jo ikke noget holdbart system.

Jeg ved godt, at man ikke kan åbne for gratis psykologbehandling fra den ene dag til den anden. Det ville tømme samtlige kasser på rekordtid, men der er brug for at gøre noget andet. Noget hvor patienterne ikke selv skal prøve at finde en vej eller blive så syge, at de når de gratis behandlinger.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Ad H.. til Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger