Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

98 valg

Af Tom Ekeroth, mandag den 25. november 2013 kl. 10.30

Mon ikke debatten om DR’s frygtindgydende ringe exit-prognose er ved at være overstået? Men udover at konstatere, at det ikke var journalistisk håndværk i topklasse, og at DR er for stor en maskine til hurtigt at kunne sadle om, så burde man måske sende den plagede statsinstitution en tak for i den grad at have dokumenteret, at der er forskel på folketingsvalg og kommunalvalg, at kommunalvalget hverken er midtvejsvalg eller en blegere udgave af et folketingsvalg, men helt sit eget – 98 valg.

Skulle nogen alligevel være i tvivl, kan man bare se på de steder, hvor alt hvad der lignede landstendens faldt til jorden: Mette Touborgs kanonvalg, H.C. Østerby’s sejr i Holstebro og Arne Boelts ditto i Hjørring. Boelt var i øvrigt i nogle af de allerførste meningsmålinger spået 1 procents chance for at genvinde borgmesterposten. Eller den spåede konservative nedsmeltning, som udeblev og i stedet gav flere borgmesterposter. Eller venstreborgmestre, hvis politiske kampform gav resultater.

Men hvad kan man så lære af det? At et kommunalvalg til en vis grad er uberegneligt, at stilen er forskellig fra sted til sted, men at den personlige præstation belønnes, og autencitet vejer tungt, det at vælgerne føler ”han eller hun er en af vores”.

Både det spændende valg og den markante stigning i valgdeltagelsen viser, at Danmark med det lokale demokrati har noget enestående. Noget som vi med rette kan være stolte af. Så lad os være det.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: 98 valg Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger