På landdistrikternes vegne Steffen Damsgaard blogger fra det decentrale Danmark

Kære politikere: Hjælp forsamlingshuse på landet

Af Steffen Damsgaard, torsdag den 11. juni 2020 kl. 08.00

Godt tre måneder har passeret, siden coronaepidemien for alvor bed sig fat i verden og fik statsminister Mette Frederiksen til at lukke Danmark ned. I hele perioden har landets 1.100 forsamlingshuse stået tomme.

Konfirmationer er aflyst og udskudt. Det samme er runde fødselsdage, barnedåb og alle de andre store livsbegivenheder, som normalt afholdes i forsamlingshusenes lokaler. I mange danske landsbyer er disse lokaler ikke bare rum, som de er flest med trægulve og hvidmalede vægge. Forsamlingshusenes rum er samlingspunkter for fællesskaber.

I mange landsbyer, hvor skolen er lukket, og købmanden har drejet nøglen om, består forsamlingshuset som et lokalt knudepunkt. Det er et sted, hvor alle de lokale fællesskaber fra fodboldklubben til mødregruppen og bankoholdet kan mødes og dyrke sammenholdet.

Forsamlingshusene lever med andre ord af, at mennesker forsamles. Derfor er denne lokale livsnerve truet efter måneders forsamlingsforbud. For selvom landet lukker ned, skal regningerne betales. Forsikringer, vand, varme og el: Alt sammen månedlige udgifter, som er svære at betale, når indtægterne fra fester og andre forsamlinger udebliver.

Og hvad med statens hjælpepakker? Kan de ikke redde de danske forsamlingshuse?

Så let er det desværre ikke. Som Foreningen Danske Forsamlingshuse har været ude og påpege, er ordningen sammensat på en sådan måde, at der skal gøres brug af en autoriseret revisor for at søge den. En revisorregning er dog så dyr, at det ikke har kunnet betale sig for mange forsamlingshuse at søge hjælpepakkerne. Samtidig modtager flere forsamlingshuse offentlig støtte, hvilket begrænser deres mulighed for hjælp.

Det er jo det rene gale Mathias.

Derfor er mange forsamlingshuse landet over hårdt trængt økonomisk. Foreningen Danske Forsamlingshuse foreslået, at der politisk ydes en økonomisk håndsrækning til de danske forsamlingshuse på mellem 30.000 og 50.000 kroner som et engangsbeløb uden administration. Det er et forslag, jeg bakker kraftigt op om, og derfor vil jeg gerne appellere til Christiansborg om at huske forsamlingshusene i de politiske diskussioner om hjælpepakker og genåbningsstrategier.

Det kan synes som en lille ting i det store billede, men et forsamlingshus er en stor ting for en landsby.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kære politikere: Hjælp forsamlingshuse på landet Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger