Mod til ledelse Solvejg Schultz-Jakobsen blogger om offentlig ledelse

Er jeg en modig leder?

Af Solvejg Schultz-Jakobsen, onsdag den 31. oktober 2018 kl. 10.08

Det spørgsmål blev jeg – og over 800 kommunale ledere – konfronteret med, da vi forleden var til KL's årlige Ledertræf for kommunale ledere i Odense. 

Det tilkommer næppe mig at vurdere, om jeg er modig. Det må være op til mine medarbejdere, ledere, mine direktionskolleger og min direktør at afgøre. Men spørgsmålet gav mig stof til eftertanke. For jeg vil gerne være en modig leder, og mod betyder noget for mig og min ledelse. Hvad kan jeg så konkret gøre for at demonstrere mod til ledelse? Jeg tog tre budskaber med mig fra årets Ledertræf.

Giv plads

Det første budskab er at give plads. Plads til, at medarbejderne kan bringe deres faglighed i spil, og plads til, at de kan finde vejen frem. Jeg skal som leder sætte retningen og rammerne, og så skal jeg lade medarbejderne få frihed til at finde ud af, hvordan vi bedst når i mål. 

Jeg har hørt budskabet mange gange før, og jeg øver mig løbende i at praktisere det. Men debatten på Ledertræf gjorde en ting meget klart for mig: At give plads handler ikke blot om at give plads til medarbejderne. Det handler også om, at jeg ved at give plads til medarbejderne giver plads til mig selv som leder – ikke mindst fordi det frigør tid til, at jeg kan koncentrere mig om netop ledelse. 

Derfor har jeg givet mig selv en bunden opgave: Frem til jul vil jeg vove pelsen og afstå fra at blande mig i udførelsen af mindst én opgave om ugen, som jeg ellers ville være tilbøjelig til at gå ind i. Og i stedet holde mig selv fast på kun at fastsætte målene, hegne spillebanen ind og give bolden op. 

Find balancen mellem mod og overmod

At give plads har også en anden fordel: Det øger handlekraften og modet i organisationen. Og det er faktisk en væsentlig gevinst. For det afgørende er ikke, om jeg er en modig leder. Det afgørende er, om jeg er med til at skabe en modig organisation, hvor man tør tage dialogen med hinanden hele vejen op og ned i ledelseskæden, og hvor man ikke undlader at lede opad af frygt for, at det ikke er karrierefremmende, som Claus Elmholdt, forsker ved Aalborg Universitet, sagde på konferencen. 

Som ledere skal vi have mod til at stille de kritiske spørgsmål og mod til at tage imod de kritiske spørgsmål. Det avler mod i resten af organisationen – og det er dét mod, der for alvor rykker noget. Det er værd at skrive sig bag øret i en organisation som KL, hvor et af de vedvarende strategiske fokusområder er, hvordan vi bliver endnu mere offensive og dagsordensættende. Det kræver fælles mod – og masser af træning.

Claus Elmholdt havde også den gode pointe, at kunsten er at finde balancen mellem mod og overmod. For kommunerne har borgernes velfærd og hverdag mellem hænderne, og den skal vi selvsagt aldrig spille hasard med. Men vi skal huske, at ledelse handler om at turde træffe et valg og tage en beslutning. 

Gør dig fortjent til at sige "Følg mig!"

Ledelse handler også om at skabe følgeskab. Derfor er det personlige lederskab afgørende – uanset om du er officer i felten eller frontlinjeleder i en kommune. For uden personligt lederskab intet følgeskab, og uden følgeskab ingen effekt. 

Skulle jeg have glemt det, satte ceremonimester og oberst Kim Kristensen en fed streg under det med sit oplæg om ledelse i krig, kærlighed og kommuner. Budskabet var kort og kontant: Du er leder 24 timer i døgnet. I hvert fald i dine medarbejderes øjne. Og du skal elske dem og opføre dig ordentligt over for hver og én af dem. Ellers kan du ikke med nogen ret sige "Følg mig!". De to små ord forpligter mere end meget andet. Og kræver ikke så lidt mod.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Er jeg en modig leder? Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger