Ole Haves Ole Have Jørgensen blogger om ledelse, branding og generelt om den offentlige sektor

Ulven kommer og går, som det passer den

Af Ole Have Jørgensen, mandag den 7. maj 2018 kl. 08.00

Da jeg for mange år siden læste biologi var der faktisk kun ét årstal, vi skulle lære – 1813 – for det var året, hvor den sidste ulv blev dræbt i Danmark. Med de seneste ugers begivenheder kan man så spørge, om 2018 bliver året, hvor man tager hul på ulvejagt igen.

Tankevækkende i øvrigt at min computers sprogprogram ikke vil godkende ordet ”ulvejagt”! Jeg var som biolog dybt fascineret af den video med ulve fra Ulfborg (selvfølgelig, hvor ellers), der blev vist på TV forleden. Jeg synes også, det var fantastisk at få dokumenteret den ulovlige nedskydning så klokkeklart, at vi slipper for mulige undskyldninger og bortforklaringer.

Men jeg sad alligevel tilbage med en helt anden tanke, og den sidder der for så vidt endnu. De mange ulvekloge fortæller, hvordan en ulv er naturligt bange for mennesker, og at den derfor ikke er farlig. Men videoen viste faktisk en ulv, der ikke var bange for en traktor. Prøv at køre efter et rådyr eller en ræv på marken – de skal nok flytte sig i fuld fart, men ulven på filmen tog det meget roligt og var overhovedet ikke skræmt. Så de kan vænne sig til menneskelig aktivitet, specielt når der ikke bliver skudt efter dem.

I diskussionen glemmer vi også de landmænd, der mister dyr. Det kan godt være, at det ”bare” er får, og der kan udbetales erstatning, men når man har dyr, også får, opbygger man selvfølgelig en relation til dem. Så synet af 5 døde får påvirker enhver fåreejer dybt, tro ikke andet.

Men den største udfordring er nok, at vi oplever en distance mellem Hovedstaden, hvor natur er en abstraktion, og Vestdanmark, hvor naturen er lige uden for døren med de udfordringer,  den giver for de danskere, der lever i den og er afhængige af den. Ulven er her af egen naturlig drift, ikke fordi vi har villet den eller skabt særlige naturområder for at tiltrække og fastholde en ulvebestand. Derfor bliver det nødvendigt at finde en løsning, som giver plads til ulve uden at borgerne skal føle, at de ikke kan beskytte sig selv.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Ulven kommer og går, som det passer den Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger