Ole Haves Ole Have Jørgensen blogger om ledelse, branding og generelt om den offentlige sektor

FIFA fjerner målene til VM i Fodbold

Af Ole Have Jørgensen, onsdag den 30. maj 2018 kl. 08.00

Undskyld for den fjollede indledning, men det var faktisk sådan, jeg tænkte, da jeg i en af dagens landsdækkende aviser så, hvordan landets næststørste kommune lægger op til forsøg med karakterfri klasser i folkeskolen.

Forsøg er altid spændende, men når budskabet så er, at ”vi skal finde en anden måde at udtrykke elevernes ståsted på”, bliver man skræmt. For at lave forsøg med noget så essentielt som bedømmelse af standpunkt uden at vide, hvad man skal erstatte de kendte modeller med, er simpelt hen dybt uprofessionelt. 

Uanset karakterskala har tal eller bogstaver som karakter en række begrænsninger, men de tjener et nødvendigt formål – de beskriver et standpunkt omkring en elevs eller en studerende faglige niveau på dagen eller vurderet over tid. Og i en klasse beskriver de grundlæggende forskelle mellem forskellige elever standpunkter. Den tydelighed skal et nyt system kunne levere mere troværdigt end det bestående – ellers skal man ikke bruge tid på projektet. 

Jeg var forleden med mit 3½-årige barnebarn Karl til fodbold. Efter at han sammen med de 29 andre jævnaldrende børn havde styrtet rundt med en masse bolde, blev der sat mål frem, for nu skulle der sparkes på mål. For hvem kan forestille sig at spille på en fodboldbane uden mål, en basketbane uden kurv eller spille badminton uden en markering af, hvor banen er delt? Sådan er det også med karakterer, der er en iboende lyst til at vide, hvor man står i forhold til de andre.

En anden ting er, at det kommer lige i halen på en folketingsbeslutning om, at børn fra 1 år i ghettoområder skal tvangsanbringes til at lære dansk og lære om danske værdier (læg mærke til ordet ”lære”). ”At lære” hænger som regel og for de fleste sammen med ”at øve sig”, og som nu afdøde musiker og tænker Peter Bastian sagde ”der er ikke noget så kedeligt som at øve sig”. Jeg kan bekræfte det af personlig erfaring – jeg skulle øve mig 3 gange for at kunne bestå genetik på mit biologistudie, og det var ikke morsomt.

Men i dag tages det nærmest som en personlig fornærmelse, hvis eleverne skal bruge for meget tid på at koncentrere sig om at læse lektier, de må ikke kede sig i skolen eller blive kede af det, så vi sørger så i øvrigt for, at så mange som muligt får højeste karakter. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: FIFA fjerner målene til VM i Fodbold Felter med * skal udfyldes
 

Glimrende indlæg!

Af:Jesper Holm, Klosterholm - Den30.05.2018 kl. 12:50Anmeld kommentar

Og for at blive i sportens verden: “Jo mere jeg øver mig, jo heldigere bliver jeg.” (Michael Jordan)

Skriv hvad du søger