En kommunalpolitikers stemme Matilde Powers blogger om den virkelighed, hun oplever ude i kommunerne

Tak til Venstre for en klar holdning til tobak!

Af Matilde Powers, fredag den 7. juni 2019 kl. 09.00

Jeg blev så glad, da jeg dagen før valgdagen i radioen hørte Ellen Trane Nørby sige, at Venstre vil arbejde målrettet for en røgfri generation i år 2030, og at de derfor ønsker at indføre røgfri skoletid for både grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. Denne klare udmelding har jeg virkelig savnet i valgkampen. Jeg synes, at de fleste partier har været lidt tøvende, når det kom til forebyggelse af rygning. Selvom det kan dokumenteres, at vi kan forhindre de unge i at starte med at ryge, hvis vi hæver priserne til 90 kr. pr pakke, hvis vi gør cigaretpakkerne neutrale, og hvis vi skaber røgfri miljøer, fx i skolerne, så har de fleste partier været meget forsigtige og uklare omkring deres holdninger. 

I flere år har kommuner, regioner og organisationer knoklet for at bekæmpe rygning. De har lavet kampagner og events på skolerne, opfordret og støttet ungdomsuddannelser til at blive røgfri, lokket med pengepuljer til lækre røgfri ungdomsmiljøer osv. Men skolerne er sjældent interesseret i at tage denne beslutning selv. Hvad hvis det betyder, at eleverne så i stedet vælger naboinstitutionen? Hvad skal de tilbyde de unge, som har svært ved at stoppe med at ryge? Og hvem på skolen skal bruge tid på at håndhæve reglerne?  

Med mit mangeårige arbejde i forebyggelsesverdenen er det blevet tydeligt for mig, at vi har brug for strukturel forebyggelse, hvis vi skal ændre på vores borgeres stigende usunde levevaner. Vi kan komme med nok så mange opfordringer, kampagner, samtaler og gode intentioner, men det hjælper tæt på intet, hvis det ikke bliver understøttet af regler og love om røgfri skoletid og øgede cigaretpriser. 

Så tak til Venstre for en klar og ambitiøs udmelding! Jeg håber, at vores nye regeringspartier bliver enige om at følge efter - meget snart.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Tak til Venstre for en klar holdning til tobak! Felter med * skal udfyldes
 

Svar til Niels Jørgen Langkilde

Af:Matilde Powers, Byrådsmedlem, Furesø Kommune - Den08.06.2019 kl. 09:37Anmeld kommentar

Kære Niels.

Ja, du har ret i, at nogle partier har været mere tydelige end andre - og det har undervejs i valgkampen hverken været Socialdemokratiet (desværre) eller Venstre. Men selv de partier, som gerne ville hæve tobaksafgiften har ikke talt om røgfri skoler og neutrale cigaretpakker.

Jeg synes generelt, at udmeldingerne på forebyggelsesområdet har været for svage i valgkampen, og min blog var derfor mest tænkt som en kritik af det, og en opfordring til at komme på banen nu. :-)

De bedste hilsner
Matilde Powers

Partierne har meldt klart ud - kun Socialdemokratiet tøver

Af:Niels Jørgen Langkilde, Patientforeningen - Den07.06.2019 kl. 16:07Anmeld kommentar

En udmærket blok, men lidt bagvendt.
Det er kun Socialdemokraterne som har haft uld i mund om tobaksbeakatningen. Venstre kom på banen som det næstsidste parti med en pris over 60 kr. Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, SF og Det Radikale Venstre kan være med til dette. DF ikke og heller ikke Nye Borgerlige og L A.
Så det er bare om at få tobaksskatten op. Med ca. 60 kr er der en merindtægt for staten på ca. 400 mio. Kr. De bør efter Patientforeningens opfattelse bruges på forebyggelse.
Dbh
Niels Jørgen Langkilde
Landssekretær og forskningskoordinator
Patientforeningen

Skriv hvad du søger