En kommunalpolitikers stemme Matilde Powers blogger om den virkelighed, hun oplever ude i kommunerne

Det nære sundhedsvæsen

Af Matilde Powers, torsdag den 29. november 2018 kl. 10.28

Alle taler om, at det nære sundhedsvæsen er vejen frem. Men skaber det nu også de mest effektive løsninger og de bedste oplevelser for vores borgere? 

Jeg er ikke så sikker længere.

Vi ved, at antallet af ældre borgere stiger markant de kommende år. Vi bliver i allerhøjeste grad økonomisk udfordret, hvis vi fortsat skal tilbyde den samme gode medicin, de samme højtspecialiserede undersøgelser og det samme plejeniveau. Derfor bliver vi også nødt til at stå sammen om at skabe effektive løsninger. 

Forleden sad jeg til møde med lederen af vores lokale rehabiliteringscenter i Furesø. Hun fortalte mig, at borgerne i dag indlægges med yderst komplekse sygdomsproblematikker, at mange er så dårlige, at de må genindlægges på hospitalet inden for det første døgn, og at flere ligefrem dør under deres ophold. 

For få år siden var vores rehabiliteringscenter tænkt som et genoptræningsophold for borgere, som næsten kunne klare sig selv. I dag minder det mest om en højt specialiseret akutafdeling på et hospital - bare uden læger, laboranter og specialuddannede sygeplejersker. Det er så langt fra den faglige moral, jeg blev oplært til at værne om i mine mange aktive år som sygeplejerske.   

Vi kan som små og mellemstore kommuner umuligt opbygge den samme specialviden, som der er på vores hospitaler, uden at der følger rigtig mange ressourcer med. Og måske er det heller ikke meningen, at vi som kommuner, hver i sær skal opbygge små hospitaler og udgående akutteams? Måske er det både billigere og bedre, hvis vi samler vores viden og kompetencer i regionerne og beder dem løse vores sundhedsfaglige udfordringer lokalt? 

I hvert fald frygter jeg, at vores borgere vil opleve en væsentlig forringet behandling og pleje, imens vores samlede udgifter blot vil stige og stige, hvis vi ikke snart laver en ny plan for vores sundhedsvæsen.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Det nære sundhedsvæsen Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger