Faciliterende ledelse Kristine Karlshøj blogger om facilitering og ledelse for offentlige ledere

Tid til refleksion er ikke spildt tid

Af Kristine Karlshøj, onsdag den 28. november 2018 kl. 10.28

Vintertid er refleksionstid. Både på arbejdspladsen og derhjemme. Opgaverne forandrer sig som året forandrer sig. Vinterens mørke timer blev tidligere brugt til småsysler, reparation af tøj og historiefortælling i stearinlysets skær. Vintertiden gav også et par ekstra timer under dynen, sammen med en der kunne varme de kolde tæer.

I dag kan vi bruge flere vågne timer på at reflektere over vores liv. Vi har elektrisk lys, kaffe, energidrik og anden doping som kan holde os vågne længere. Hvis vi husker at slukke for flimmerkassen, så har vi rigtig mange ekstra timer til rådighed om aftenen. Nogle af de timer kunne man jo bruge på at reflekterer over formålet med livet, arbejdet og hvilke mål man ønsker at sætte sig i sit liv.

Tid, leg og flow

I 2009 skrev jeg en Masterafhandling under titlen “Tid, leg og flow”. Afhandlingen er aktuel som aldrig før, da vi lige nu har fokus på tid som ressource, i forhold til arbejdstidens længde og mængden af frie timer til egenudvikling. Vi kan sige, at tidsressourcen er en kvalitativ udnyttelse af vores liv.

Hvornår spilder vi tiden?

Man kan ikke spilde tiden. Du kan spilde et glas mælk. Tiden er jo ikke forsvundet, du har blot lavet noget andet end det du havde forestillet dig. Du havde måske nogle andre forventninger til hvad du skulle bruge tiden til.

Tiden eksisterer i forhold til en kontekst, i relation til noget eller nogen. Og når man bliver forhindret i at gøre det man gerne vil gøre, så føles det som om man har spildt tiden.

Det handler om overbevisninger. Både overfor dig selv, men også over for dine kollegaer.

Tomhed og tankemylder

Refleksionstid er godt for tankemylder og stress, som meget vel kan være forårsaget af et overload af informationer og aktiviteter. Det kræver “tom tid” at få et tomt hoved. Når du mediterer skubber du alle tanker væk og skaber indre tomhed. Tomhed skaber rum og rydder op, og du får mulighed for at få en frisk start.

Overvej om denne vinter kunne være anledning til at bruge et par ekstra timer på refleksion. Det lønner sig. Du får tiden godt igen. Mere ro, overskud og bedre løsning på dine opgaver.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Tid til refleksion er ikke spildt tid Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger