Faciliterende ledelse Kristine Karlshøj blogger om facilitering og ledelse for offentlige ledere

Kommunerne gider ikke mere samskabelse

Af Kristine Karlshøj, torsdag den 27. september 2018 kl. 10.00

Er samskabelse et begreb som er ”in eller yt”? Når jeg taler med mine samarbejdspartnere i de danske kommuner, så mener nogen at samskabelse er begrebet vi har savnet hele vores liv, og andre mener samskabelse har haft sin taletid.

En af mine rigtig gode kollegaer, forfatter og foredragholder Nis Grønager Madsen, har skrevet flere bøger om samskabelse, og jeg spurgte naturligvis ham om samskabelse er ”in eller yt”. Som det diplomatiske menneske han er, så gav han ikke et entydigt svar, men han gav dog en retning som er vældig interessant.

”Samskabelse handler blandt andet om at opgive definitionsretten. Definitionsretten er retten til at bestemme hvad problemet er. Når vi har bestemt hvad problemet er, har vi næsten også bestemt hvad der skal ske bagefter…”

Samskabelse skal faciliteres

En konsulent i en HR afdeling i en kommune gjorde mig opmærksom på, at de vist nok ikke brugte ordet samskabelse i kommunen mere. Der var ingen der vidste hvad det betød, så det havde de sløjfet igen. Mange kommuner er dødtrætte af samskabelse, og ønsker det der hen hvor peberet gror. Andre kommuner er slet ikke kommet rigtig i gang med at bruge det. Uanset hvor din kommune er henne i processen, så kommer i ikke udenom betydningen af samskabelse i jeres daglige arbejde. At opgive definitionsretten og lade borgerne stille både spørgsmålene OG give svarene – Dét mangler rigtig mange kommuner at mestre. Den del kan vi ikke akademisere og skrive lange rapporter omkring. Det er der nogen som skal ud i virkeligheden og faciliterer. Den opgave er ikke løst endnu! 

Gør det let for borgerne at deltage

Hvis samskabelse skal virke i kommunerne, så må vi i gang med at faciliterer deltagelse. Det gør vi ved at gøre det let at deltage. Det lyder banalt, men det er monster svært. Gør det let for borgerne at deltage. Gør det let at være med til at skabe. Gør det muligt. Skab rum for at der kan skabes relationer – både mellem kommunens medarbejder og borgerne, samt borgerne imellem. Vær det magiske bindeled der gør samtalen, opgaven, forbindelsen, projektet let. Skab rum. Smil og forvent ikke at du kan stille spørgsmålene og forvent slet ikke, at få svar.

Det er dybest set lige meget om vi kalder det samskabelse – vi skal bare give plads til at borgerne kan deltage i deres egen velfærd. Og det er noget I som medarbejderne i kommunerne skal gøre.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne gider ikke mere samskabelse Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger