Faciliterende ledelse Kristine Karlshøj blogger om facilitering og ledelse for offentlige ledere

Bæredygtig ledelse af Europa

Af Kristine Karlshøj, tirsdag den 21. maj 2019 kl. 10.00

Mange politiske partier og ledelseseksperter taler om at have “flere bundlinjer”. Normalt taler man om bæredygtig udvikling ved at sammenholde den sociale, den miljømæssige og den økonomiske dimension. Altså et tredelt fokus på både ledelse og udvikling. De tre bundlinjer har vundet indpas i mange moderne virksomheder, og store dele af erhvervslivet er gået bort fra den tidligere CSR model (virksomhedens samfundsansvar), hvor det ofte kun gjaldt om at promovere for egen vindings skyld, til at yde en reel bæredygtig indsats enten for særligt udsatte sociale grupper, eller for miljøet - fx. unødig plastik i verdenshavene.

Væst eller verdenshav

Jeg hoppede lige et par centimeter i kursusstolen fornylig, da underviseren på et lederkursus påstod at mængden af plastik i verdenshavene ikke ikke var så vigtig i forhold til virksomheders mulighed for vækst. What! Er vi ikke for længst kommet videre end den dialog? Måske har jeg gået for længe i min egen lille osteklokke, og troet på at verden stille og roligt var på vej i den rigtige retning. Vi er vist alle sammen enige om at kun er én kurs - bæredygtig helhedstænkning på hele kloden. Eller hvad? Er der nogen der hører efter?

Om lidt skal vi stemme til Europa-valget. Et valg der optager nogle meget, og andre meget mindre. For mig at se, så er tanken om et fælles Europa mere vigtig end hidtil. Hvis vi skal løfte i flok, så gælder det om at være mange sammen. Det handler ikke mere om at holde nogle andre ude af Europa, eller bekæmpe andre nationer uden for Europa. Det handler om at blive gode i Europa til at løfte i fælles flok. Løfte det fælles ansvar for de tre bundlinjer. Løfte det gode samarbejde og de gode venskaber på tværs af nationaliteter. Være fælles om at rydde op på jorden og i havene sammen. Nogen har kastet lort og lagkage ud engang, nu må vi være fælles om at samle det op igen inden det gør skade. Og vi ved godt hvem der har smidt skidtet ud, men vi rydder stadig op i fællesskab. Sådan er vi jo.

Bæredygtig ledelse

Bæredygtig ledelse handler blandt andet om at kunne håndtere det umulige arbejde, at rydde op efter nogen andre uden at blive en sur skid. Bæredygtig ledelse handler også om at have overblik og overskud ud over andet egen virksomhed eller nation, og ikke kun tænke på egen profit og egen levedygtighed. Bæredygtig ledelse handler om at tænke verden som en helhed.

Hvad venter vi på? Skal vi ikke bare sørge for, at Danmark vælger en bæredygtig ledelse af Europa og erhvervslivet?
Vi vil så gerne leve lidt længere - og mere bæredygtigt.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Bæredygtig ledelse af Europa Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger