Bedre mad til alle Judith Kyst blogger om at sætte barren højt, når det gælder mad og måltider i kommunerne

Kære kommuner. Tag skolemåltidet alvorligt

Af Judith Kyst, onsdag den 27. september 2017 kl. 10.30

Med folkeskolereformen blev daglig motion en del af skoleskemaet, både for at øge trivslen, skabe en varieret dag og for børnenes generelle sundhed. Desværre glemte man, at børnene også har brug for brændstof til en lang skoledag. 

Det burde ellers være en selvfølge. De fleste kommuner har da også en kostpolitik for børn og unge – men hvor mange følger den til dørs ude på skolerne? En ny kortlægning af forskningen indenfor skolemad fra Aarhus Universitet, slår fast, at

  • Sund mad styrker indlæringen. 
  • Rammerne for måltidet har væsentlig betydning for elevernes fællesskab. 
  • Men at de danske folkeskolebørn får generelt for lidt mad – og især for lidt frugt, grønt og fuldkorn og fisk.

Vi har talt med skoler over hele landet. Når det kommer til mad og måltider, så er det tydeligt at rigtig mange ikke mener, at det er en del af skolens kerneopgave. Mad og måltider ses simpelthen ikke som et element i skolernes trivsels- ellers læringsmål. Nogle skoler tilbyder god mad i en skolekantine (andre gør ikke), men det er som om, at det ikke skolens opgave at sikre at eleverne får tid og rum til at stille sult og tørst. 

Når kommunerne og skolerne overlader dette ansvar til forældrene, så overlader de det de facto til eleverne selv. 

Og det er ofte en opgave, de ikke evner at løfte selv. I den alder har man stadig brug for at lære at spise. Så når skolen, lærere og pædagoger ikke hjælper eleverne, så kan man let forestille sig, at det primært er de i forvejen svageste elever, det går hårdest udover. Det ender let med at have konsekvenser for hele klassens trivsel, hvis bare en lille gruppe slet ikke har fået tilstrækkeligt at spise og drikke til at holde koncentrationen i sidste timer.

Roskilde Kommune er en af de kommuner, der arbejder med problematikken. Her har man i samarbejde med Madkulturen lanceret guiden ’Mad og måltider’ i skolen og arbejdet målrettet med kantinerne. I guiden findes anbefalinger for tid og rammer omkring måltiderne. Der er også blevet udviklet opskrifter til kantinelederne, der med konkrete eksempler viser, hvordan man kan indrette sit skolekantineudbud, og der er oprettet et kantineledernetværk for at bistå kantinerne med at udvikle det bedst mulige tilbud til eleverne.

Jeg er overbevist om, at mange kommuner deler Roskildes fine visioner. 

Men desværre er visionerne blot et halvstøvet dokument, som sjældent effektueret ude på skolerne. 

Så kære kommuner. Tag skolemåltidet alvorligt. Det gavner ikke bare børnenes sundhed, men den daglige trivsel og læring i folkeskolen. 

Her kan du se forskningskortlægningen ’Rammer for mad og måltider i skolen’ fra Aarhus Universitet.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kære kommuner. Tag skolemåltidet alvorligt Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger